Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Новий рік. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

27.12.2017

2017-й добігає кінця. Новий рік – одне з найулюбленіших свят для дітей і дорослих. На міських площах виблискують різнокольоровими вогниками красуні-ялинки. Передноворічна метушня. Вибір подарунків. Складання меню для новорічного столу. Запах мандарин, хвої та шоколаду. Тисячі дівчаток і хлопчиків у передчутті новорічних чарів пишуть листи Дідові Морозу. Для багатьох дорослих останні дні року, що минає, асоціюються з підбиттям підсумків і плануванням майбутнього. І це дуже правильно! Але часто ми забуваємо про одну дуже важливу та значущу справу – про завершення незакінчених справ. Можливо, ви ніколи про це раніше не замислювалися. «Для чого мені це?» – запитаєте ви. Чому завершення таке важливе?

Чи знайомий вам стан, коли виконане завдання одразу забувається, а те, що виконати не вдалося, постійно спливає в пам'яті?

Відомий психолог Блюма Вульфівна Зейгарнік відкрила вельми цікавий психологічний ефект, який надалі був названий її ім'ям. Річ у тім, що людина краще запам'ятовує перервані дії, ніж завершені. До незавершених справ людина постійно повертається у своїх думках. Будь-яка незавершена дія викликає напругу, до того ж кожна відбирає багато життєвої енергії.

Скільки незавершених справ залишилося у вас? Можливо, ви не сплатили рахунки. Посварилися і не знайшли зручного приводу помиритися з важливою для вас людиною. Образили когось випадково та регулярно повертаєтеся думками до цієї ситуації. Сказали щось різке дитині або коханій половинці, у вас і зараз це викликає засмучення, а вибачитися ви так і не змогли. Почали писати картину, але так і не знайшли час її завершити. А може бути, ви не встигли написати звіт на роботі, і він сниться вам ночами? Або ви підтримуєте стосунки з людиною, які давно себе вичерпали. Мрієте навести лад у шафі, щоранку роздратовані, помічаючи там безлад, але руки все так і не дійшли. Пообіцяли дитині змайструвати шпаківню, але через метушню не знайшли часу. Давно хотіли розібрати папери на столі, викинути всі непотрібні. У кожного буде свій перелік незавершених справ.

Саме завершення справ може стати чудовою сімейною традицією. Розкажіть дітям про ефект Зейгарнік. Було б корисним, якщо кожен член сім'ї складе свій список. Останні дні року унікальні – можна багато чого залишити у році, який минає, не перетягуючи тяжку ношу в рік наступний. Щовечора останнього тижня за сімейною вечерею ви можете ділитися своїми успіхами в завершенні справ. Головний акцент має бути на тому, що саме вдалося зробити. А позитивний ефект не змусить себе довго чекати. Якщо вам вдалося завершити багато незакінчених справ, обов'язково похваліть себе та згодом намагайтеся не накопичувати одночасно кілька незавершених справ.

Ще одна важлива традиція, яка може прижитися у вашій родині. Яким би складним не був для вас 2017 рік, подумайте: що вдалося зробити та чого досягти. Випишіть на окремий листочок все, навіть найнезначніші, на ваш погляд, досягнення. Якщо щось виконане не повністю, а частково, це теж заслуговує бути внесеним до списку. Запропонуйте те ж зробити всім членам сім'ї. Кожен може зачитати власний список, а сім'я обов'язково похвалить чи навіть поаплодує кожному пункту. Якщо помітите, що деякі члени сім'ї щось упустили в списку власних успіхів і досягнень, обов'язково нагадайте їм про це. Постарайтеся нічого не упустити. Малюк навчився зав'язувати шнурівки – досягнення? Досягнення! Ви з намічених 20 книг прочитали 8 – досягнення. І це чудово. Чудова передноворічна традиція, яка допоможе дивитися в майбутнє з оптимізмом, зміцнить або підвищить самооцінку, допоможе повірити в свої сили.

Дорогі наші читачі! Зовсім скоро настане 2018 рік. Я думала над тим, що я хочу вам побажати. Перш за все – миру. Миру в Україні, в сім'ї та в душі кожної людини. Нехай в новому році здійсняться ваші найзаповітніші бажання. Яскравого, цікавого та затишного життя! Любові та добра!