Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Новорічне диво, або Про що мріють діти Донбасу. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

29.12.2016

2016-й впевнено добігає кінця, показуючи нам, що життя йде далі… Ми всі в очікуванні свят. Вулиці та вікна будинків розцвіли гірляндами. Всюди пухнасті засніжені ялини й новорічні ярмарки. Дорослі підбивають підсумки, будують плани, загадують нові бажання, навіть якщо старі не збулися… А діти чекають Діда Мороза й чуда в новорічну ніч.

Ви пам’ятаєте, що відчували, коли дитиною знаходили подарунок під ялинкою? У мене була суміш захоплення, радості, інтересу й невелика частка жалю, що я знову пропустила прихід Діда Мороза.

Так ось, нещодавно мені на очі потрапила стаття про шкідливий вплив новорічних персонажів. Сенс статті полягав у тому, що дорослі йдуть на обман, розповідаючи казки про Діда Мороза. І це в майбутньому неодмінно позначиться на ступені довіри, точніше недовіри дитини до дорослого. Читаючи цю статтю, я згадувала очі свого сина, коли вранці 1-го січня він виявляв подарунки під ялинкою. Ні за що на світі я не відібрала б у нього ці щасливі моменти. То чому б нам усім на кілька днів не повірити в існування Діда Мороза.

Віра в диво, закладена в дитинстві, дуже допомагає нам, дорослим дядькам і тіткам, справлятися з негараздами. У житті трапляються різні ситуації. Часом, не бачачи виходу з обставин, що склалися, ми звертаємося в думках до когось або чогось вищого. І така віра виявляється єдиною точкою опори. Завдяки цьому ми продовжуємо мріяти. І це дає більшу мотивацію для планів на майбутнє. Ми повинні, так чи інакше, знати, що в нас це майбутнє є, і воно обов’язково буде щасливим. Попри все.

Такого майбутнього ми хочемо і для своїх дітей. За час збройного конфлікту на сході України психологи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова неодноразово говорили про роль сім’ї в розвитку і становленні особистості дитини. І про те, як можна сім’ю зміцнити за допомогою традицій.

Введіть напередодні Нового року традицію збирати сімейну раду, на якій усі члени сім’ї могли б підбити підсумки року, що минає. Згадуйте разом із дітьми не тільки досягнення, але і складні моменти. Подумайте, що допомогло вам впоратися з труднощами. Які уроки ви винесли з різних обставин.

На раді поруште питання і про незавершені справи. Можливо, ви посварилися з другом, образили когось, але так і не зважилися попросити вибачення. Останні дні року, що минає – це чудовий момент, щоб спробувати налагодити стосунки або ж остаточно розірвати їх, визнавши водночас значущість людини, з якою маєте намір попрощатися. Зробіть це.

А може, ви сильно кохаєте чоловіка або дружину, любите сина чи дочку, але говорити про це вголос абсолютно не вмієте. Напередодні Нового року ваші слова любові можуть виявитися найкращим і незабутнім подарунком.

Попрощавшись із роком, що минає, можна поговорити, про що мрієте, до чого прагнете й що плануєте в році прийдешньому. Дуже добре, якщо в сім’ї з’явиться спільна мета, спільна справа. Під час сімейної ради у вас буде можливість детально обговорити плани. А після обговорення спільних цілей, кожен із членів сім’ї може поділитися своїми мріями і планами на майбутнє.

Запишіть усе, про що йшлося на новорічній сімейній раді. Наприкінці наступного року ви усвідомлюєте, як багато вдалося зробити. А якщо щось не вдалося, то зможете обговорити чому.

Я так хочу, щоб сталося диво. Щоб у новому році до всіх нас повернулася віра в завтра. Щоб знову з’явилися звичайні людські мрії, плани, бажання. Хтось зустрівся зі своїми батьками. Хтось позбувся страхів ночами. А хтось запланував придбання меблів у свою нову квартиру.

У дітей Донбасу вже третій рік поспіль два найзаповітніші бажання: щоб закінчилася війна, і вони змогли повернутися до рідних домівок. У ту хвилину, коли дитині ставиш запитання: «Яке твоє найзаповітніше бажання?», її погляд стає серйозним і дорослим. І відповідь завжди одна: «Щоб мир настав».

Я теж загадаю бажання. Нехай новий рік принесе мир в Україну! Нехай у хлопчиків і дівчаток знову з’явиться дитинство. І на питання про подарунки від Діда Мороза, вони будуть бажати ляльок, машин та інших дитячих радостей. А очі їхні нехай світяться щастям.

Діду Морозе, зроби чудо!