Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Нічого не знаю. Нічого не чую. Нічого не скажу. БЛОГ координатора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Римми Філь

16.04.2015

Страх скував свідомість. Такий всеосяжний тотальний страх. Де б ви не жили. Які б цінності не сповідували. Страх перед війною. Навіть не важливо, прийшла вона до вас додому, або нею тільки лякають. Страх за дітей і батьків. Страх за майбутнє. Що нічим буде годувати сім’ю, не буде роботи й нічим буде платити за комуналку. І що, взагалі, буде завтра…

Головний інструмент сьогодні — страх. Потужний інструмент, дуже дієвий. Ним завжди й успішно користуються, коли зовсім усе погано. Людина у страху не буде активною. Вона ніби економить енергію. Закривається в кокон. Нічого не бачу, нічого не чую, нічого нікому не скажу.

Всі бачили фігурки або зображення трьох мавпочок, одна з яких закриває собі очі, друга — вуха, а третя — рот. Вони символізують буддистську ідею — «Якщо я не бачу зла, не чую про зло й нічого не кажу про нього, то я захищений від нього».

Ми не буддисти, але поводимося, мов ті мавпочки. Чи не від того, що ми осягнули науку споглядання й доброти? Ні, навпаки. Ми розучилися чути чужий біль, боїмося говорити й не намагаємося дивитися й аналізувати — щоб нічого поганого не впізнати.

Нас привчили мислити кліше. Нас розучили говорити добрі слова. Нас привчили лаяти. Агресія в пошані. Ненависть пронизала душі.

Нас уже давно поділили й зараз продовжують щодня ділити на своїх і чужих, на героїв і ворогів, на нас і на них. До «чужих» або «ворогів» людей запросто можуть зарахувати лише тільки за те, що хтось у силу обставин не може покинути територію війни і змушений проживати у власній квартирі.

Ворогів не шкода. Страшний принцип. Ним намагаються багато виправдати: і продуктову блокаду, і заборону на ввезення ліків, і принизливу пропускну систему.

Про тих, хто там живе, не прийнято говорити добре, та й узагалі не прийнято говорити. Особливо про те, що там є прості порядні люди, які рятують інших, гасять пожежі, відновлюють подавання води, газу та електрики.

Нам навіюють, що війна — це героїка битв, а не горе простих людей і понівечені дитячі тіла й душі. Воюють герої з ворогами нібито в чистому полі.

Подивіться наші новини. Там, переважно, сюжети про героїв і терористів. Але майже немає сюжетів про страждання мирних людях та історій про дітей з ампутованими ручками. Чому? Такою є редакційна політика.

Про те, що цим діткам, а ще й літнім людям допомагає Ахметов, теж не прийнято говорити. А ті, хто кажуть, відразу потрапляють до розряду ворогів і «побутових сепаратистів». Треба ж, слово яке придумали.

Ми мислимо нав’язаними кліше. Хто не з нами, той проти нас. Так простіше. Так безпечніше. Адже можуть звинуватити в цьому найбільш незвіданому «побутовому сепаратизмі».

А я так не хочу. Я буду говорити. Тому, що для мене війна — не абстрактне поняття. Вона увійшла до мене й живе в мені моїм пораненим будинком, моєю переляканою дитиною, мародерами, які винесли з будинку мою пам’ять.

«Там немає нормальних людей — хто хотів, той виїхав» — поширена фраза, яка приймається суспільством.

Неправда! Там живуть люди. Такі ж, як скрізь. Є порядні, а є не зовсім. Є розумні і є не дуже. А ще — там залишилися інваліди та люди похилого віку. Там народжуються діти.

Я ненавиджу війну. І це не високопарна фраза. Війна забрала мої мрії, як і в багатьох інших, таких самих, як я.

Моя знайома прислала SMS: «Немає життя на чужій землі, але немає його і вдома. Але є, де вищий розум, і він веде нас у житті, і рятує нас. І війна не буде нескінченною».

Війна має безліч проявів, і найстрашніший той, який у голові.

Можу запропонувати тест для впевнених, що мають рацію. Підійдіть вранці до дзеркала й подивіться на себе. Довго так подивіться. Глибоко. Чи немає там плям ганьби, і не хочеться вам опустити очі.

P.S. Японці — мудрий народ. Недарма до трьох мавп часто додають четверту — Седзару. Вона символізує принцип «не коїти зла». Її можуть зображувати, як вона прикриває свій живіт. Але ми про неї мало що знаємо.

ДЖЕРЕЛО