Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Невидимі діти. Блог Дмитра Блінова

19.11.2019

 

Кажуть, кожен дорослий, який вперше прийшов в дитячий будинок, відчував, як на тілі повиступали сироти від того, що хтось із вихованців інтернату обов’язково підходив і питав: «Ти мій тато / моя мама?» Кожен сприймав це як щось особливе. Але насправді таке відбувається з усіма відвідувачами подібних установ. Тому що всі діти, які живуть  у дитячих будинках, буквально марять про те, щоб їх звідти забрали. Й атакують будь-кого, чий погляд вдалося перехопити.

В інтернатах погано дітворі. Не через побутові умови. З цим, слава Богу, останніми роками все налагодилося. Погано тому, що вони не відчувають себе особливими, як це відбувається з усякою дитиною, яка зростає в сім’ї. В інтернатах вони не «єдині, любі, бажані». Тут вони «серед усіх». По 10–15 осіб на одного вихователя, для якого, як не крути, спілкування з ними – робота. Нехай найчастіше ця робота і є покликанням. Це невидимі діти. За великим рахунком, за стінами інтернату ніхто їх не помічає та не думає про них.

Ці діти живуть у болі. Тому що в дитячому будинку вони опинилися через смерть батьків. Або через їхній асоціальний спосіб життя. Діти переживатимуть розставання з рідними все своє життя. А інтернат для них – символ цього розставання.

Вони мріють, щоб їх звідси забрали. Мріють знову стати особливими. На щастя, з кожним роком зростає кількість дітей, які знаходять батьків.

Нині в Україні щодня всиновлюють або беруть під опіку в середньому 5–10 дітей. А якихось 10–12 років тому цей показник був у 4–5 разів меншим. Сьогодні очевидно, що вирішальну роль у цьому зіграв портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» та однойменний проект Фонду Ріната Ахметова. У результаті колись табуйована тема усиновлення стала модною, а саме усиновлення дітей з інтернатів – вчинком, гідним наслідування. Сьогодні Фонд Ріната Ахметова – загальновизнаний лідер національного усиновлення. Завдяки проекту майже 10 тисяч дітей знайшли сім’ї!

Дуже скоро, вже на початку грудня, портал «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» відсвяткує своє 10-річчя. Зайдіть на сайт, подивіться анкети дітей зі своєї області. Може, і ви захочете змінити на краще життя та долю якоїсь дитини?