Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Необґрунтоване призначення антибіотиків при Covid-19 загрожує смертю»: анестезіолог Сергій Дубров у проєкті «Запитай у лікаря»

05.02.2021

3 лютого Фонд Ріната Ахметова розпитав відомого анестезіолога Сергія Дуброва про боротьбу з Covid-19 в Україні. Зустріч відбулася в онлайн-форматі проєкту «Запитай у лікаря». Гість ефіру – анестезіолог, доктор медичних наук, професор, президент Асоціації анестезіологів України, головний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Анестезіологія», завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ ім. О. Богомольця Сергій Дубров.

Чим лікуватися та чого остерігатися під час лікування Covid-19, про перспективи вакцинації в Україні, а також про прогнози розвитку пандемії він розповів, відповідаючи на численні питання глядачів.

– При Covid-19 у 90% хворих немає потреби у призначенні антибактеріальних препаратів. Виняток – коли стан пацієнтів критичний або під час інтенсивної терапії, – сказав Сергій Дубров. 

У людини, яка після курсу антибіотика при Covid-19 потрапить до лікарні повторно, наприклад, із запаленням апендициту або іншим гнійним запаленням, не буде можливості лікуватися такими препаратами, бо антибіотики перестануть діяти на організм, наголосив Сергій Дубров.

– Коли антибіотик прописують, хоч він не потрібен, шкода може бути великою, навіть до смерті пацієнта. Тому закликаю колег дотримуватися вимог протоколу МОЗ. А якщо є бажання приписати антибіотик, мають бути для цього підстави, чіткі лабораторні критерії: кашель та гнійні мокроти.

Вживання великих доз вітамінів також не лікує та не попереджає Covid-19, додав Сергій Дубров. І навів приклад із власної практики, коли пацієнт потрапив до стаціонару з Covid-19, мав при цьому висипання по всьому тілу. Виявилося, що це наслідок передозування вітамінів, якими він самостійно намагався «прогнати» вірус.

За словами Дуброва, три вакцини – Pfizer, AstraZeneca та китайська Sinovac, якими будуть щеплювати проти Covid-19 в Україні, мають високий рівень ефективності. З AstraZeneca МОЗ уже підписало договори. Ефективність Sinovac трохи більша за 50%. Ефективність Pfizer – більша 90%.

Сергій Дубров розповів, що у медичних установах уже зараз ведеться облік персоналу лікарень, і медики подають заявки, чи хочуть вони робити щеплення. Силою вакцинувати проти Covid-19 не будуть нікого – ні лікарів, ні громадян.

Про перспективи швидкого припинення пандемії Сергій Дубров відповів, що за його спостереженнями, зараз в Україні значно знизилася кількість хворих на Covid-19, але зробити точний прогноз на найближчий час складно.

На запитання про завантаження медзакладів в Україні лікар відповів, що ліжкомісць достатньо, більше того – установи почали повертатися до обслуговування, яке мали до пандемії та відновлюють роботу відділень, які весною були переобладнані під Covid-19.

– На стаціонарному лікуванні з Covid-19 ми спостерігаємо значне зменшення кількості зайнятих ліжок. Деякі установи, наприклад, 4-а клінічна міська лікарня Києва вже з 1 лютого зменшила кількість ковідних ліжок, а частина відділень відновлює свій доковідний режим роботи.

Повну версію трансляції слухайте за посиланням:

Проєкт «Запитай у лікаря» реалізується у рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів».

– Що таке коронавірус, як уникнути загрози зараження і що робити в разі хвороби? Ці питання залишаються актуальними, тому Фонд Ріната Ахметова і телеканал «Україна» продовжують проєкт «Запитай у лікаря». Це щотижневі онлайн-зустрічі з провідними медиками України на діджитал-майданчиках Фонду. Ви можете дізнатися у кваліфікованого експерта про особливості COVID-19, отримати чітку і зрозумілу відповідь про те, як поводитися в сьогоднішніх реаліях, – розповіла Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду. 

Сергій Дубров – дванадцятий експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання на Facebook-сторінці Фонду Ріната Ахметова відповідали відомий кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров, завідуюча інфекційного відділення Київської міської клінічної лікарні № 17, пульмонолог Світлана Гук, популярний педіатр країни Євген Комаровський, терапевтка з Маріуполя Дарина Єжеленко й інші авторитетні фахівці. Записи можна знайти на сторінках Фонду Ріната Ахметова в YouTube та на Facebook. Доступні для перегляду також короткі відеоролики з відповідями експертів на найпопулярніші питання.