Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мистецтво онлайн

06.05.2014

Ініціатива Google Art Project і онлайн-бібліотеки трьох великих американських художніх музеїв:  Метрополітен-музею, Музею Гетті та Музею Гуггенхайма

Музей Гетті

Нещодавно найбільший художній центр Каліфорнії оголосив про запуск власної віртуальної бібліотеки, відвідувачі якої можуть читати і скачувати понад 250 книг з видавничого каталогу музею. Тут можна знайти розповідь про те, як наприкінці свого життя Поль Сезанн звів акварельні натюрморти у ранг високого мистецтва, або добірку неперевершених фламандських ілюстрацій XV і XVI століть. Всі видання можуть бути завантажені у форматі PDF або додані в акаунт Google Books.

Музей Соломона Гуггенхайма

Музей Соломона Гуггенхайма володіє однією з найбільших колекцій сучасного мистецтва у світі. У 2012 році він відкрив користувачам інтернету безкоштовний доступ до своїх 99 оцифрованих каталогів. Серед них можна знайти роботи про взаємний вплив знаменитих віденських художників Густава Клімта й Егона Шіле, про творчість Френсіса Бекона чи Василя Кандинського. Деякі видання характеризують цілі художні стилі чи епохи – наприклад, абстрактний експресіонізм. Деякі каталоги Гуггенхайма можна завантажити на сайті archive.org.

Метрополітен-музей

Інтернет-портал музею MetPublications у 2012 році відкрив для читання і скачування майже всі свої книги, бюлетені, каталоги і журнали, що публікувалися з 1870 року. А це не мало не багато понад 370 найменувань. Серед них можна знайти роботи з традиційного мистецтва Китаю, американських постерів кінця XIX століття, а також творчості сучасного дизайнера Олександра Макквіна.

Google «Art Project»

Вартий уваги і просвітницький проект Google, який дозволяє зробити віртуальну екскурсію залами декількох найбільших музеїв світу. Однією з найважливіших особливостей проекту є можливість розглянути вибрані твори в надвисокій якості. Так, можна роздивитися кожен мазок на картинах «Повернення блудного сина» Рембрандта або «Крик» Мунка. Користувачі можуть вивчати готові колекції (деякі з них створюються за участю музеїв, різних організацій та інших користувачів), складати свої власні й детально порівнювати два полотна на одному екрані.