Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мирне літо дітям Донбасу. Блог Римми Філь

29.08.2019

За даними ООН, приблизно 240 тисяч дітей у зоні бойових дій на Донбасі щодня ризикують бути вбитими чи пораненими. Результатом життя в атмосфері страху за себе та близьких стає посттравматичний синдром.

Не за горами осінь. Отже, можна підбивати підсумки п’ятого сезону проекту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо».

Проект стартував у 2015 році. Тоді стало зрозуміло, що діти, які проживають пліч-о-пліч зі збройними діями, потребують психологічної реабілітації. Пережиті потрясіння, величезний стрес, жахи звичайно залишили тяжкий слід у їхніх душах. Якщо не звільнити дітей від кайданів переживань, у майбутньому все відгукнеться у формі неврозів і психосоматичних захворювань. Так з’явився проект «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо».

За минулий період 4500 школярів Донбасу оздоровилися та пройшли реабілітацію під час літнього відпочинку.

Цьогоріч понад 500 дітей, що живуть з обох боків лінії зіткнення, пройшли курс психологічної допомоги в санаторних умовах.

Діти відпочивали в оздоровчому центрі «Перлина Донеччини», у Святогірську. Розклад був дуже насиченим: п’ятиразове харчування, захоплюючі екскурсії, змагання та дискотеки, різні творчі гуртки (ліплення з глини, фотомайстерність, зустрічі з відомими людьми – телеведучими та письменниками).

І, звичайно, постійна робота з психологами Фонду: арт-терапія, психологічні ігри, різні вправи з керування страхами, гнівом… Малюнки, есе, художнє ліплення виводять на усвідомлюваний рівень саме те, чого дитина боїться, а словами викласти не може. Дітям було дуже цікаво, вони поступово «відтавали», забували про всі турботи та страхи. Але найголовніше – щодня вони ставали більш відкритими, вільними та дорослими.

Більшість дітей із багатодітних, неповних сімей та вихованці дитячих будинків сімейного типу. Для сотень хлопчиків і дівчаток Донбасу участь у цьому проекті була єдиною можливістю оздоровитися й отримати навички, що дозволяють справлятися зі стресовими ситуаціями.

Два тижні без війни та страхів.

Десятирічна Поліна Хорошавцева – одна з тих, хто цьогоріч відпочивав і проходив реабілітацію в «Перлині Донеччини». Поліна – переселенка з Горлівки. Разом із батьками та братом переїхала до Краматорська після обстрілу, під який потрапила сім’я. Дівчинка отримала контузію й дуже серйозну психологічну травму. Саме вона наполягла на тому, аби сім’я виїхала якнайдалі від стрілянини.

Мама не натішиться, дивлячись на дочку після табору: «Вона повернулася абсолютно іншою дитиною. Була замкненою після того, що трапилося в Горлівці, а приїхала весела, відкрита, активна».

Це особливо тішить, адже вихід зі стресу – найголовніший показник ефективності роботи проекту. І його основна відмітна риса – психологічна допомога дітям, долі яких жорстоко поранив збройний конфлікт.

Щоб діти росли завжди без страху.