Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музейний серіал

16.04.2014

Привертаючи до себе увагу людей з різних країн, серіали стають потужним поштовхом до занурення у дослідження їхнього культурного контексту. У першу чергу це стосується історичних багатосерійок. «Абатство Даунтон» – британський телесеріал, дія якого протягом чотирьох сезонів розгортається спочатку в десятих, а потім у двадцятих роках минулого століття. У 2011 році серіал Downton Abbey потрапив до Книги рекордів Гіннеса як «найбільш обговорюваний критиками».

Winterthur Museum (Делавер, США) скористався такою популярністю серіалу, а також перервою між сезонами. Нещодавно там було організовано виставку «Костюми Абатства Даунтон». Відвідувачі мали можливість побачити близько 40 нарядів лорда і графині Грентем, їхньої сім'ї, друзів і прислуги, більше дізнатися про розвиток сюжету і пригадати найцікавіші моменти серіалу. Ідея виставки з'явилася у 2013 році, а на її втілення знадобився рік.

  • Виставка стартувала на початку січня. На сьогодні ми продали вже 17 тисяч квитків, що дає нам право називати проект одним з найпопулярніших заходів, що коли-небудь проводили в музеї, – ділиться Джефф Грофф, куратор і директор громадських програм Музею Вінтертур.

У свою чергу Меггі Лутц, куратор, яка відбирала експонати для виставки в Лондоні, говорить про те, що робота художників по костюмах для відомого телесеріалу заслуговує на те, щоб вважатися витвором мистецтва:

  • Я була вражена тим, наскільки детально розроблено костюми головних героїв. Вони розкішні та повністю відповідають добі, про яку оповідає серіал, – каже вона.

Костюм – одна з найяскравіших деталей будь-якого атмосферного серіалу. Тому не дивно, що виставка у Вінтертурі – далеко не перша у своєму роді.

Наприклад, виставка костюмів і реквізиту з фентезійної  «Гри престолів» (Game of Thrones) торік зірвала аншлаг по всіх містах, куди встигла доїхати. Серед них – Нью-Йорк, Сан-Паулу і Амстердам. В планах на цей рік – охопити Ріо-де-Жанейро, Осло, Техас, Торонто, Ванкувер і Белфаст. Щоправда, виставку в основному беруть не музеї, а студії телеканалів, що транслюють серіал у кожній з країн.

«Безумці» (Mad Men) – вподобана світовою критикою багатосерійна драма про життя співробітників рекламного агентства у 60-70-х роках XX століття – також не залишилася осторонь від тренда. Високі зачіски, широкі спідниці, строгі смокінги, капелюхи та рукавички – діловий і повсякденний стиль шістдесятих, що не мав настільки підвищеної уваги з часів культу Одрі Хепберн, пережив з Mad Men друге народження. Виставка Mad Men-Icons of Style відбулася одразу у декількох великих торговельних центрах Австралії в 2011 році, охопивши Сідней, Мельбурн і Брісбен.

  • Люди ностальгують за добою шістдесятих через те, що у той час гламур був у моді і здавався природним. У глибині душі їм би хотілося приділяти стільки ж часу своєму зовнішньому вигляду сьогодні, – ділиться секретом популярності створеного стилю художник по костюмах серіалу «Божевільні» Дженні Брянт.

А от виставка «Hollywood Costume», що відбулася 2012 року в Музеї Вікторії та Альберта в Лондоні, зібрала 100 найбільш знакових кінокостюмів за сторічний період кіновиробництва – від німого кіно до сучасних блокбастерів. Це була можливість побачити одяг, який носили незабутні та улюблені персонажі, серед яких Чарлі Чаплін, Індіана Джонс, Скарлетт O'Хара, Джек Горобець, Гаррі Поттер, Дарт Вейдер тощо. На створення експозиції знадобилося п’ять років! Після шаленого успіху в Лондоні виставку перевезли до австралійського Центру рухомого зображення (Australian Centre for the Moving Image) в Мельбурні та наразі експонують у Phoenix Art Museum (штат Арізона, США).

Серіали та кіно належать до того виду культурних явищ, які можуть у короткий термін охопити дуже широку аудиторію, у тому числі і музейну. А от у якому напрямку і яким чином можна інтегрувати популярні сюжети у діяльність культурних організацій, щоб це було цікаво, – запитання до музейників.