Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей волинської ікони поповнився щойно відреставрованими образами

17.05.2013

14 травня 2013 року, напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відбулася презентація відреставрованих ікон XVIII ст. Вже 20 років поспіль Музей волинської ікони тісно співпрацює з Національним науково-дослідним реставраційним центром України і його Львівським філіалом. Важливими аспектами такої співпраці є не тільки реставрація волинських ікон, а й рентгенографічні та техніко-технологічні дослідження пам’яток, вироблення рекомендацій щодо їхнього зберігання та експонування. Інформація, отримана реставраторами, які мають можливість зазирнути у внутрішню структуру твору, надзвичайно важливо для атрибутування, аналізу стилістики, визначення авторства ікон. Починаючи з 1994 року реставраторами Львівського філіалу ННДРЦУ було повернуто до життя більше 30 ікон та творів церковної дерев’яної різьби і скульптури. Ікони "Христос Вседержитель", "Богородиця Одигітрія", "Святий Миколай" та "Новозавітна Трійця" були передані до музею у 1987 році із Свято-Троїцької церкви с. Рудка - Козинська Рожищенського району і зберігались у фондосховищі Музею волинської ікони.

Минулого року музей передав ікони до Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України, де іх відреставрували. Після проведених реставраційних робіт на іконах відкрилося яскраве самобутнє малярство провінційного художника. Свято - Троїцька церква була побудована у 1786 році і, вірогідно, що іконописець писав ці образи безпосередньо для храму на момент його відкриття. Судячи із розмірів і сюжетів, ікони «Христос Вседержитель» і «Богородиця Одигітрія» могли знаходитися у іконостасі, а ікони «Святий Миколай» та «Новозавітна Трійця» - у бічних вівтарях храму. Ікони вирізняються яскравими насиченими і соковитими барвами, багатством золота і срібла, лагідними і простодушними ликами святих, оптимістичним і життєстверджуючим настроєм. Ікони з Рудки-Козинської стали відкриттям ще однієї невідомої сторінки з історії волинського іконопису і творчості талановитого анонімного маляра XVIII ст., який працював на теренах нашого краю.

У презентації взяв участь Митрополит Волинський і Луцький  УПЦ Ніфонт. У 1987 році Владика був настоятелем Свято- Троїцького храму і особисто передав ікони, які на той час були у аварійному стані і знаходились на горищі церкви. Митрополит щиро поділився спогадами про події 26-річної давності. Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва сердечно дякували Владиці за моральну і матеріальну підтримку діяльності музею. На згадку про нинішню зустріч від імені колективу Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва подарувала  Владиці гравертон із зображенням Новозавітної Трійці.

Джерело - http://volyn-ikona.at.ua