Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей музики адаптували для сліпих

28.04.2014

Музей музики в Шереметьєвському палаці (Санкт-Петербург) адаптували для сліпих та слабозрячих людей. Програмки арій з опер Россіні та Верді роздрукували рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, а в концертний зал інвалідів тепер «ведуть» тактильні підлогові покажчики. Проект перетворення всього музею підготували молоді дизайнери та архітектори під керівництвом професора фінського Університету Аалто Марьо Мяенпяа. Вона спеціалізується на адаптації закладів культури для слабозрячих у своїй країні.

Проблеми палацу

Палац у стилі бароко, створений архітектором Аргуновим у середині 18 ст., зараз займає Музей музики. Високі пороги, двійчасті дубові двері, відблиски старовинних вітрин та дзеркал і погане планування – все це робило відвідування інституції абсолютно недоступним для інвалідів.

Проект

Перетворення палацу дизайнери розділили на три етапи. На першому з'являться такі необхідні речі, як напрямні поручні, контрастні стрічки на підлозі та навігаційна карта музею, зрозуміла для слабозрячих людей та продубльована тактильними піктограмами.

Другий етап – установка аудіотактильних стендів, де мовою Брайля описуються експонати у закритих вітринах. Крім того, розроблять кілька спеціальних аудіогідів та екскурсій.

На третьому етапі дизайнери пропонують поставити в музеї великий круглий диван з чотирма-п'ятьма комплектами навушників, які б дозволили повністю зануритися у звучання тих чи інших інструментів. Навігацію також доповнять музикою.