Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Музей без бар’єрів

08.10.2014

Львівські музейники докладають багато зусиль, аби їхні заклади були доступними для людей із обмеженими можливостями

У серпні цього року студенти-іноземці провели день у Львові, відвідуючи місцеві музеї, а відтак назвали їхні основні незручності та недоліки. На прикладі трьох закладів – Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької, Національного літературно-меморіального музею Івана Франка та Львівського історичного музею учасники відзначили брак інформаційних вказівників, відсутність перекладу експозицій, точок Wi-Fi, оновлених сайтів та сторінок у соціальній мережі тощо…

Серед іншого було наголошено і на непристосованості музейних закладів для людей з особливими потребами. Однак наразі можемо зазначити деякі позитивні зрушення у цьому.

Зокрема, музей «Таємна аптека» (площа Соборна, 1) адаптував відеогід для людей із вадами слуху. Раніше під час екскурсій можна було дивитися фільм, озвучений українською, англійською, польською, німецькою та російською мовами. З листопада його буде комфортно переглядати й людям з вадами слуху – сурдопереклад виконала вчителька української мови жестів Віра Муць, яка викладає у львівській спеціалізованій школі-інтернаті Марії Покрови для дітей з вадами слуху (вул. Личаківська, 35).

З 1 жовтня у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б. Возницького (вул. Стефаника, 3) відбулося відкриття виставки «Торкаючись – бачу», яка дає можливість незрячим «побачити» портрети кінчиками пальців. Цей проект є першим досвідом співпраці Львівської національної галереї мистецтв та Львівської національної академії мистецтв, а також першим кроком до відкриття експозиції галереї для людей з обмеженими можливостями. Захід «Торкаючись – бачу» заплановано як своєрідний експеримент, у рамках якого 12 живописних портретів з експозиції галереї мистецтв ім. Б. Возницького було відтворено у іншому, несподіваному матеріальному вимірі – скульптурі. Таким чином, у львівському музейному просторі незряча людина вперше отримає можливість, доторкнувшись до скульптури та «роздивившись» її кінчиками пальців, уявити людину, яка постає перед нею на портреті. Автори проекту обрали різні за стилем і технікою виконання живописні портрети: від традиційно-академічних до модерних і аванґардних. Відтворення у скульптурі характеру творчої манери кожного з авторів портретів допоможе незрячій людині зрозуміти, у чому полягає різниця художніх стилів. Виставка триватиме щонайменше до Нового року.