Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Мама – головне слово в кожній долі. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

19.11.2016

Головна людина в житті дитини – мама. Материнство не обмежується любов’ю, близькістю, купівлею рожевих або блакитних костюмчиків, безліччю фотографій свого карапуза. Материнство – це величезна відповідальність. Відповідальність не тільки за життя і здоров’я маленької людини, а й за те, з яким багажем дитина увійде в доросле життя! Адже саме мама закладає дитині здатність довіряти світові й людям, любити й бути здатною приймати любов.

Поруч із мамою дитина набуває навички справлятися з невдачами й нездійсненими мріями, проживати горе. Саме взаємини з мамою визначають відчуття безпеки, формування адекватної самооцінки й почуття свободи.

Мама – гарант безпеки

У перший рік життя мама з малюком перебувають у симбіотичному зв’язку. Саме в цей період формується прихильність і, так звана, базова безпека дитини. У цей період дитина потребує не тільки у фізичного, а й емоційного контакті з мамою.

Якщо мама уважна до потреб дитини, реагує на її сигнали, забезпечує достатній тактильний і теплий емоційний контакти, дитина усвідомлює: «Я є й це добре. Навколо великий захопливий світ і мені тут безпечно!»

Перші 5 років дитини саме мама дає можливість дитині пізнати себе в безпечному оточенні. Якщо дитині дозволено робити помилки, її втішають щоразу, коли їй боляче або сумно, надають допомогу в подоланні труднощів. І їй значно простіше будувати відносини з навколишнім світом.

Завдання мами – дозволити дитині повноцінно проживати дитинство. Пустувати, грати, бігати, стрибати калюжами. У дорослому світі зовсім інші правила. І дитина ще встигне їх засвоїти. У дитинстві дитині треба дозволити бути дитиною!

Мама-приклад

Подумайте, яким життям вам би хотілося, щоб жила ваша дитина? Які цінності стали б частиною її особистості? Які б життєві орієнтири вона використовувала?

Дитина, як губка, вбирає батьківську модель. Переважно, мамину. Тому що саме з нею проводить більше часу.

Стати справжнім прикладом для свого малюка. Що і як ви робите у присутності дитини. Як будуєте взаємини в родині і з оточуючими людьми. Стиль вашого одягу, мовлення, шкідливі або здорові звички, любов і довіра до людей або навпаки, насторожене ставлення до світу. Всьому цьому й багато чому іншому малюк навчиться у вас.

Хлопчики, здебільшого, вибирають за дружину жінку, схожу на маму. Подумайте, про яку партію для вашого сина ви мрієте? Подивіться на свою дочку. Якою жінкою ви хотіли б бачити її?! Щасливою, гармонійною, коханою для свого чоловіка або втомленою, недоглянутою сварливою, яка зверхньо поглядає на свого чоловіка… Станьте прикладом для ваших дітей!

Любов і мама

Любові багато не буває. Любов’ю не можна зіпсувати. Сотні досліджень довели, що недолюблені діти виростають, так і не навчившись любити себе. Зазнають труднощів із самооцінкою, почуттям самоповаги, терплять токсичних партнерів, багато і важко працюють у спробі заслужити любов оточуючих.

З початку збройного конфлікту на Донбасі ми багато говорили про те, то сім’я є основною опорою для дитини. Не кожна мама впоралася з травмою війни й зараз. Що ж відчуває дитина, поруч із мамою, яка перебуває в тому чи іншому стані?

Якщо мама в депресії:

  • Діти 1–3 років. Не хочуть перебувати з мамою, дистанціюються, намагаються уникати контакту.
  • Діти до 8 років. У цьому віці є ризик перевороту відносин – дитина відчуває себе батьком власним батькам. Мама перестає бути ресурсом для дитини. Мама може перестати бути авторитетом.
  • Підліток. Виявляє непослух, гнівається, протестує, знецінює батьків.

Якщо мама в гніві:

  • Малюки до 5 років відчувають страх.
  • Діти 6–9 років. У дитини може розвиватися дисоціація «світ і так не безпечний, а тут ще й мама зла». Часто діти реагують агресією й конфліктною поведінкою. Можливі прояви переміщеної агресії – батьків боїться, б’є інших дітей або тварин.
  • Підліток. Формування залежних стосунків і ризик потрапляння в погану компанію. Ризик алкоголізації або наркоманії (почуття розслаблення відбувається не тоді, коли перебуває в обіймах близької людини, а за рахунок хімічної речовини).

Якщо мама в дисоціації («відключення» чуттєвої сфери):

  • Діти до року. Відчувають депривацію (позбавлення можливості задовольняти основні потреби). Може сформуватися дифузна прихильність (йде до всіх на ручки, готова усіх називати мамою).
  • Діти до 10 років. Починають хворіти різними психосоматичними захворюваннями. Можуть проявляти непослух, щоб привернути увагу. Відчувають тривогу і страх. Нерідко почуття провини.
  • Підлітки. Є ризик потрапляння в погану компанію. Наркоманія, алкоголізм. Можливі суїцидальні спроби.

Дорогі мами! Будьте уважні до свого емоційного стану. Ви дуже потрібні своїм дітям. Якщо відчуваєте, що не справляєтеся з будь-якою проблемою самостійно, негайно звертайтеся по допомогу. У ваших руках доля маленької людини.