Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Малюки в зоні бойових дій: як допомогти? БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Фонду Ріната Ахметова

23.10.2017

Мій, мабуть, найсильніший спогад від поїздок на лінію зіткнення – це очі місцевих малюків. Не дитячі та тривожні. І так упродовж чотирьох років. Ті вже звичні умови, в яких вони ростуть, нестерпні багатьом дорослим. Тут давно не йдеться про розкіш та дитячі капризи.  

На Донбасі мільйон дітей потребує гуманітарної допомоги. За останній рік цей показник виріс майже вдвічі. 12 тисяч дітей живуть в населених пунктах, які обстрілюють мінімум раз на місяць. Це дані ЮНІСЕФ. У «сірій зоні», епіцентрі бойових дій, діти наражаються на небезпеку та недоїдають регулярно. Чим менший населений пункт і чим сильніше він постраждав від обстрілів, тим більшою є потреба сімей. Особливо складно доводиться матерям-одиначкам та багатодітним сім'ям.  

Три роки тому, коли Гуманітарний штаб Ріната Ахметова почав видавати продуктові набори, ми побачили величезну потребу в харчуванні для маленьких дітей. Так з'явився напрямок допомоги дитячими продуктовими наборами сім'ям з дітьми віком від народження до 35 місяців.

Як працює програма забезпечення дітей продуктовими наборами:

– Допомогу отримують всі малюки віком 0-35 місяців. До лютого 2017 року 85% всієї нашої дитячої допомоги видавалося на непідконтрольній території. Також постійну підтримку і зараз діти отримують на мирній території регіону та в "сірій зоні". Станом на сьогодні всього видано приблизно 870 тисяч дитячих наборів.

– Градація складів наборів за віком. Чим старшою стає дитина – тим насиченіший і різноманітніший за корисними речовинами набір вона отримує. Для дітей від 0 до 11 місяців пропонується 2 види продуктових наборів: набір для підтримання матері-годувальниці або набір дитячих сумішей (у разі штучного вигодовування). Діти від 12 до 35 місяців поступово переходять на доросле харчування і отримують відповідні продуктові набори.  

– Турбота про здорове харчування немовлят. Ми співпрацювали з ЮНІСЕФ і Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я стосовно популяризації грудного вигодовування. Переймали досвід і ділилися ним з мамами. Вже 2 роки ми видаємо спеціальні продуктові набори для підтримання мам-годувальниць у зоні бойових дій. Завдяки цьому проекту вони могли зробити правильний вибір – годувати грудним молоком, а не переходити на дитячі суміші. Понад 13 тисяч жінок, яким потрібна була порада стосовно годування дитини, отримали консультації онлайн і через гарячу лінію Штабу.  

– Ми працюємо над вдосконаленням надання допомоги. Склади дитячих продуктових наборів неодноразово оновлювалися. Всі продукти в них виключно високої якості та закуповуються безпосередньо в українських виробників.   

– Продукти для дітей, що доставляються в прифронтові міста та села, проходять 5-етапну систему перевірки якості: від закупівлі продуктів до передавання пакета в руки батькам.

– У «сірій зоні» особливо складна ситуація з нестачею продуктів. Наші мобільні бригади продовжують доставляти дитячі набори навіть у найбільш обстрілювані та важкодоступні села вздовж всієї лінії зіткнення – від Талаківки до Опитного та Жованки. Навіть якщо на все селище всього троє дітей – вони обов'язково регулярно отримують продукти.       

У дітей на війні дуже «специфічні», якщо порівнювати з мирним життям, бажання і потреби. І страшно, коли найбільше вони просять елементарного – захисту та їжі.

ДЖЕРЕЛО