Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Любов неможливо купити. Блог Юлії Матковської, спеціаліста програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова

13.02.2019

Любов – п’ять звичайних літер, та скільки сенсу в кожній з них… Для усіх нас це поняття індивідуальне, як і різні інтерпретації цього почуття. Любов закоханих, батьківська любов, любов дітей до батьків, любов людей до людей тощо. Та знають усі: любов – це те, що даруєш найсокровенніше з душі іншій людині безоплатно.

Понад 9300 дітей з порталу «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова пізнали любов у сім’ї. Правда, це дивовижно? Хтось запитає: «А звідки вам відомо, що цих дітей люблять? Це як робота; держава фінансує їхнє утримання в сім’ях». А я гордо відповім: «Знаємо». І нікого не введу в оману. Бо ця любов майорить із світлин, де діти випромінюють абсолютне щастя.

Розповім історію. Сім місяців тому в одному з інтернатних закладів я познайомилася з дивовижною дівчинкою Олею, яка, здається, ніколи не залишила б стін установи, де мешкала тривалий час. Попри складний фізичний стан дівчинка посилала повітряні поцілунки в об’єктив фотокамери і говорила: «Я вас не боюся! Я вас усіх люблю!» Мабуть, космос ловить такі сигнали. Ділюся радістю: Олюся вже чотири місяці як у сім’ї, де її люблять, де про неї піклуються, де вона важлива! Звідки знаю? Бачила фото дівчинки у родині – вона щаслива.

Але це не кінець історії… Нещодавно в родині Олюсі відбулося поповнення. Відтепер у дівчинки з’явилися ще братик і сестричка, анкети яких теж, до речі, були у нас на порталі. І для цих дітей тепер життєвий шлях осяяний батьківською любов’ю.

А все вона, любов, що наділена подвижницькою місією розкриття людських сердець тих, хто так її потребує!

Любов неможливо купити, вкрасти, виторгувати, відібрати. Її можна лише дочекатися, даруючи свою, адже працює закон бумерангу. Чим більше нею ділишся, тим більше до тебе повернеться. Так і родини усиновителів, опікунів, прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу розростаються не з фінансових стратегій, а в ім’я Любові. Запитайте будь-яку прийомну маму: скільки часу потрібно витратити на приготування буденної вечері для усієї родини? А згодом запитайте чому вона це робить? Почуєте банальне, але таке чесне: «З любові». Бо їй добре, коли поруч усім добре, коли лунає веселий дитячий щебет, коли малесенькі оченята випромінюють радість.

Дехто з усиновлювачів втрачає сили у пошуках своєї дитини (а дарма, бо життя веде незвіданими шляхами) і вдається до варіанту «заплатити». Бо так, здається, легше. Бо так простіше. Бо так вже точно з’явиться дитина гарна, здорова, маленька. Але не факт, що ця дитина, коли підросте, не дізнається правди про своє усиновлення. А що в такому випадку вдіяти? Чи вдасться зберегти стосунки, що безсумнівно відкрита таємниця викривить? Чи відчуватиме надалі та дитина вашу любов? Гарантій жодних.

Знаю точно: хто розкрив своє серце для любові, той неодмінно дочекається її. Дуже часто кандидати їдуть на знайомство до однієї дитини в заклад, а знайомляться з декількома (випадково), але ця зустріч доленосна, благословенна любов’ю. І майбутні батьки відчувають, що без тих діточок тепер ніяк, ніби половинка на серединку.

Або ж коли наважилися на усиновлення однієї дитини, а минає час – і всиновлюють іще й іще. Бо любов дихає в них.

Любов неможливо купити, тим паче дитячу. Ні іграшками, ні цукерками, ні ласкавими словами. Її можна подарувати просто так. І не думайте, що дарма. Любов можна прийняти у будь-яких виявах. І на початку ця любов своєрідна. Здається, ніби усе дарма, ваші долі переплелися помилково. Але справжній любові усі виклики долі піддаються.

Переглядаючи анкети дітей на порталі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, не зациклюйтеся на примітці «Дитина з особливими потребами», адже від того її потенціал, як і її любов не применшиться. Не їй, а собі дайте шанс на любов. Понад 5400 дітей з порталу вже вас люблять…