Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Картинки», які не забути. БЛОГ Римми Філь

13.03.2018

Я ніколи не думала, що мені доведеться бачити поранених дітей. Не якихось незнайомих дітей з екрана телевізора. А наших – донецьких, макіївських, маріупольських і мар'їнських дітей – малюків і підлітків з важкими та дуже важкими пораненнями.

Кінець 2014 – початок 2015 року – найважчі, бойові дії були дуже активними. Поранених діток багато. І навіть якщо би була одна покалічена дитина – однаково страшно.

Допомогу пораненим дітям в Штабі Ріната Ахметова ми надавали негайно. Підключалися, щойно дізнавалися про біду, де б вона не сталася – забезпечували ліками, проведення операцій, надавали психологічну допомогу...

Було зрозуміло, що повернути дитину до повноцінного життя, максимально допомогти – процес дуже довгий і кропіткий, і проблему потрібно розв'язувати системно. Тому в березні 2016 року було розпочато програму "Реабілітація поранених дітей". Ми підбирали для діток найкращі санаторії України, з огляду на потреби реабілітації. Процедури, масажі, засоби реабілітації, робота з психологами – кожен елемент був дуже важливий.

З початку проекту допомогу отримали 80 потерпілих дітей з Донбасу. 71 з них пройшла курс реабілітаційного лікування в санаторіях, ще дев'ятьом були видані технічні засоби для відновлення, а також медикаменти.

Довгі-довгі місяці реабілітації Владислава Потіна дали чудові результати, важко поранений хлопчик поступово повертався до життя – вчився ходити, говорити, тримати м'яч.

Красуня Катя Уманець завдяки своїй силі волі та підтримці лікарів зробила тоді просто героїчний вчинок – встала з інвалідного крісла завдяки засобам підтримки.

Десятирічна Дарина з Бахмута в лютому 2015 року дивом залишилася жива, але була важко поранена, особливо постраждав хребет. Її друг і однокласник загинув на очах у дівчинки, а Дарина отримала численні поранення рук, ніг і спини.

У спині залишилися осколки. І сьогодні хірурги не ризикують їх дістати – занадто велика небезпека пошкодити хребет. Довго-довго лікарі повертали дівчинку до нормального життя. Уже друге літо Дарина приїжджає в санаторій «Слов'янський». Після численних процедур вона одужує.

Історія дівчинки Мілани зворушила всіх своєю трагічністю. Мама дитини загинула, трирічна дівчинка залишилася з однією ніжкою. Дитина переживала не тільки страшенний фізичний біль, але і величезну психологічну травму. Дівчинка потребувала довгого супроводу. Очевидно, що травма ніколи не щезне, але все ж, Мілана сміється і бігає на своїй ніжці-протезі.

Я бережу малюнок Мілани – будинок, в якому тепло. І мама-зірочка на небі...

Такі "картинки" не забути ніколи.

Тільки цифри:

За даними ЮНІСЕФ, оприлюдненими в 2017 році, під час війни на Донбасі загинуло 70 дітей. Ще 222 дитини отримали поранення різного ступеня тяжкості. У 2017 році внаслідок конфлікту на Донбасі загинули та постраждали понад 40 дітей. Понад 200 тисяч дітей на сході України живуть в 15-кілометровій зоні від лінії конфлікту та постійно перебувають у небезпеці. 12 тисяч дітей живуть у населених пунктах, що піддаються обстрілу як мінімум раз на місяць.

ДЖЕРЕЛО