Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Говорити, щоб пам’ятати та жити. Блог Римми Філь

21.02.2020

Кажуть, тема не актуальна. Кажуть, сьогодні всі втомилися від війни й нема чого говорити про це. Кажуть…

Мені дуже боляче чути ці слова. Вони – мов сіль на незагойну рану. Рану, яка кровоточить. І я буду про це говорити, бо, можливо, комусь і набридла ця тема, але не тим, хто й далі живе у війні й кому війна (так, неоголошена, але така реальна) розтоптала життя.

Скільки здатних розірвати душу історій людей похилого віку, що залишилися в зруйнованих селищах з обох боків фронту, покинутих, напівголодних, які переживають другу війну у своєму житті.

Для таких людей працює Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова. Працює з 2014 року.

Я ніколи не забуду страшні обстріли зими 2015-го. Коли десятками гинули люди в Донецьку, Маріуполі, на блокпостах. Секунда – і немає людини. Немає всієї сім’ї.

І зараз дуже важливо не забути, не послабити градус, не дати охолонути емоціям у суспільстві. Адже це наша пам’ять і наше життя.

Саме тому Фонд Ріната Ахметова із 17 лютого запускає Документальний проєкт – спогади мирних жителів Донбасу, які постраждали від війни. Але це не просто каталог історій. Це дослідницький проєкт, присвячений впливу війни та гуманітарної допомоги на життя простих людей, жінок, дітей, людей похилого віку. На підставі розказаних людьми історій Фонд створить найбільший в Україні відеоархів, присвячений цій темі.
 

Одна з історій, тільки одна з тисяч, історія Валентини та Ганнусі.

Валентина втратила невістку і стала мамою для внучки. Тепер тільки турбота про дитину допомагає жінці жити та вірити в завтрашній день.

– Я була на роботі, коли почався обстріл міста. Було щось неймовірне. І пам’ятаю тільки, як намагалася сховатися. Потім побігла додому. Побачила, що в нашу квартиру прилетіла міна. Осколками вбило невістку. Вона лежала в крові на підлозі. Поруч лежала Ганнуся, моя внучка, з осколком у голові. Її врятували в реанімації. Але вона досі ховається, якщо чує гучні звуки, у комору й часто плаче за мамою, – розповідає бабуся-мама.

За п’ять із половиною років щоденної та постійної допомоги людям Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова Фонд уже зібрав тисячі таких історій. Але ми добре розуміємо, що насправді історій – мільйони. Адже за даними ООН, у результаті конфлікту на Донбасі постраждали понад чотири мільйони осіб. Саме тому так важливо зібрати по крихтах усі спогади, усі емоції, увесь біль.

Фонд пропонує всім, кого зачепила війна, розповідати свої історії.
Опублікуйте свою розповідь або відеоісторію на вашій сторінці у Фейсбук із хештегом

#ФондРинатаАхметова

#ИсторииМирных

#ФондРiнатаАхметова

#IсторiїМирних

Або зверніться на гарячу лінію Фонду 0 800 509 001

Також свою відеоісторію можна надіслати на Viber +380632354734 або електронну пошту: [email protected]

Упродовж шести місяців Фонд збиратиме та записуватиме історії. А весь вересень разом із нашими героями – розповідатиме їх в Україні та за її межами.