Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

27.09.2020

Унікальний проєкт – Музей Фонду «Голоси Мирних» було презентовано нещодавно громадськості. Це онлайн-музей, завдання якого – об’єктивно та повно задокументувати свідчення мирних жителів, постраждалих унаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

Унікальність музею в тому, що він буде доступний кожному, де б людина не перебувала. Музей працюватиме як онлайн-архів, онлайн-експозиція, онлайн- та офлайн-проєкти, а ще як медіа.

Це продовження тієї роботи та допомоги, яка була розпочата на самому початку війни. Тоді, за рішенням Ріната Ахметова, було створено Гуманітарний Штаб, який щодня та щогодини надавав допомогу мирним жителям Донбасу. Понад мільйон життів вдалося врятувати. І зараз для збереження цих свідчень створюється Музей «Голоси Мирних», в основі якого розповіді людей, чиї долі жорстоко змінила війна.

На презентацію концепції музею прийшли історики, представники ЮНІСЕФ та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, психологи, посли, народні депутати та керівники ЗМІ. У залі фотографії Мирних, які вже розповіли свої історії, що стали частиною Музею. На екранах – трансляція оповідань.

Музей «Голоси Мирних» уже сьогодні є найбільшим в Україні зібранням історій людей Донбасу, він налічує тисячу свідчень. Завдання Фонду та Музею – створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року заплановано зібрати 100 000 свідчень, але велика мрія – мільйон історій.

Фонд дотримується світових трендів, пропонуючи документувати конфлікт на сході України, спираючись на свідчення очевидців. Усі розповіді від першої особи, насамперед у форматі відеосповідей, відеоінтерв’ю.

Безпрецедентний документальний проєкт Фонду зі збирання історій Мирних стартував кілька місяців тому, але підготовка до нього почалася набагато раніше.

Ідея Музею «Голоси Мирних» належить Рінату Ахметову. Концепція проєкту розроблялася за участю авторитетних українських і міжнародних музейних експертів. Один із них – Кевін Болтон, британський бренд- і вебконсультант, який нещодавно працював з Liverpool School of Tropical Medicine, а також низкою європейських музейних проєктів.

Першим офлайн-проєктом музею стало закладання Алей троянд. Троянди – символ Донецька. Тому було вирішено висаджувати цілі алеї квітів у містах України щороку. Кількість троянд буде відповідати кількості розказаних історій. Одна троянда – це один голос, тому алеї називаються «Голоси мирних».

Першу тисячу кущів, як символ першої тисячі розказаних історій, Фонд висадив у рамках Тижня Мирних у Маріуполі та Запоріжжі. Саме ці міста прийняли найбільшу кількість переселенців із Донбасу в палаючому 2014 році.

Музей «Голосу Мирних» не просто національний проєкт. Це проєкт світового масштабу. Фонд мріє зібрати для Музею мільйон історій. Тому алеї будуть з’являтися в інших містах, які стали домом для тисяч переселенців Донбасу. А кількість троянд буде відповідати кількості голосів, які тут прозвучали.

Зібрані історії будуть розміщені у відкритому доступі. На сайті онлайн-музею вже можна поділитися своєю історією https://civilvoicesmuseum.org/