Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гіперактивна дитина. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

09.12.2017

Зараз дуже модно всіх рухливих дітей називати гіперактивними. Але не можна сказати, що рухлива дитина – гіперактивна. Гіперактивність часто і з задоволенням «діагностують» вихователі та вчителі. Багатьом працівникам дошкільних і шкільних установ безумовно хотілося б спокійних і слухняних – зручних дітей. Якщо дитина не відповідає очікуванням вчителів і вихователів, батьків повідомляють про гіперактивність. До речі, висновок, що у дитини СПАУ – синдром порушення активності та уваги, можуть дати лише в медичному закладі.

З гіперактивними дітьми не завжди просто. Інколи батьки відчувають розгубленість, а іноді – відчай. Дорослі не розуміють, як поводитися з дитиною, у якої СПАУ. Батькам доводиться дуже нелегко, але головне пам'ятати, що дитина не винна, і що її складна поведінка не зумовлена недоліком виховання! Сьогодні поговоримо про те, як можна допомогти дитині й батькам, якщо поставлений діагноз СПАУ.

Насамперед, батькам важливо розуміти, що СПАУ не має нічого спільного з психічним захворюванням. Якщо у вашої дитини діагностували СПАУ, то це говорить про те, що у малюка порушена функція самоконтролю. Але чим дорослішою стає дитина, тим кращою стає її здатність до самоконтролю, дитина поступово навчається керувати своєю поведінкою, стає менш балакучою та не такою метушливою.

Почніть із забезпечення здорового клімату в сім'ї. Не варто поруч з дитиною бурхливо з'ясовувати стосунки з чоловіком. Малюка не можна щомиті смикати, сварити, засипати заборонами. Забезпечте достатню кількість тілесного контакту дитині. Обіймайте її якомога частіше. Ці діти дуже потребують похвали.

Організуйте простір дитини так, щоб навколо було якомога менше хаосу, яскравих кольорів, які привертають увагу. На робочому столі не повинно бути предметів, які відвертають увагу.

Велике скупчення людей перезбуджує нервову систему дитини. Тому варто уникати гучних вечірок з великою кількістю дітей, походів у великі магазини. Гуляйте з малюком на свіжому повітрі. Скинути накопичену енергію прекрасно допоможуть заняття спортом.

Багато хто з батьків гіперактивних дітей припускається помилки, завантажуючи дитину різними позакласними заняттями і секціями. Перевтома для дитини зі СПАУ означає зниження функції самоконтролю і наростання гіперактивності. Все добре, якщо в міру. Дитина не має втомлюватися. Тотальна завантаженість призведе до негативних наслідків.

Якщо ви з дитиною маєте йти у поліклініку або на носі тривала подорож у поїзді, заздалегідь подумайте про те, чим можете зайняти малюка. Пам'ятайте, що довго займатися однією справою дитина не зможе, тому у вас в арсеналі має бути кілька захопливих, для малюка, занять.

Діти зі СПАУ мають труднощі з відчуттям часу. Ви можете придбати пісочний годинник або таймер. Малюк не відчуває, що час закінчується, тому постійно відкладає справи «на потім». Такій дитині неможливо бачити події в довгостроковій перспективі. Мотивація «якщо ти добре закінчиш навчальний рік, ми поїдемо відпочивати на море» не працює. Мотивує дитину тільки те, що можна отримати тут і зараз. «Ти зробиш вправу і зможеш подивитися улюблений мультфільм».

Дитині дуже важливо бачити власні успіхи та повірити в свої сили. Вводьте систему бонусів за кожне успішно виконане завдання.

Дітям зі СПАУ засвоїти великий обсяг інформації або утримувати в голові кілька різних завдань неможливо. Будьте послідовні, дробіть завдання, пишіть списки справ. Скажімо, завдання прибрати в кімнаті може виявитися вкрай складним. Розділіть його. Попросіть скласти одяг, а коли він впорається, попросіть прибрати. Після того, як малюк впорався із завданням, обов'язково похваліть його!

З вихователем або вчителем варто поговорити окремо. Пояснити, що поведінка дитини не пов'язана з поганим вихованням. Розповісти про особливості підходу до малюка.

Мами й батьки, виховувати дитину зі СПАУ складно. Вам знадобиться багато терпіння і любові до малюка. Якщо у вас виникають труднощі, звертайтеся до дитячого психолога.