Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова допомагає лікарням Запоріжжя забезпечити киснем хворих на COVID-19

05.05.2021

Фонд Ріната Ахметова разом із ПАТ «Запоріжсталь» групи Метінвест допомагають у забезпеченні киснем медустанов Запоріжжя, де лікують пацієнтів із коронавірусом. У перші дні квітня розпочалося постачання медичного кисню до реанімаційних у різних лікарнях міста, а згодом була відкрита киснева станція у Запорізькій обласній інфекційній лікарні.

– Фондом від початку пандемії надається найбільш масштабна допомога медичним закладам регіону. В рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів» і проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні» в місто було доставлено 16 кисневих концентраторів, 15 апаратів ШВЛ, 34 тисячі експрес-тестів та майже 3 тисячі засобів індивідуального захисту. Рінат Ахметов був першим, хто прийшов на допомогу медичним установам країни у подоланні пандемії. Для ефективної роботи були об'єднані всі ресурси: Благодійного Фонду, компанії Метінвест та інших активів групи SCM. Загалом в Україні доступ до стаціонарних та мобільних джерел кисню був забезпечений для майже 1000 ліжко-місць, ‒ розповіла директорка Департаменту комунікацій Фонду Юлія Єршова.

ПАТ «Запоріжсталь» отримало від МОЗ реєстраційне свідоцтво на виробництво рідкого кисню для використання його як медичного лікарського засобу. Концерн планує виробляти щомісяця 450 тонн. Фондом і підприємством уже розпочато його постачання до Запорізької міської лікарні №7, де кисневої підтримки в реанімації потребують близько пів сотні людей. Щодоби пацієнтам надають майже дві тонни необхідного для життя газу.

– У нас уся лікарня повністю перепрофільована під коронавірус. Великий відсоток хворих, що потрапляють у важкому стані, відразу потребують кисню. Всі наші пацієнти відзначали, що кисень високої якості. Він максимально полегшує дихання. Це як повітря – коли у горах на Західній Україні легше дихається, ніж у Запоріжжі, ‒ розповіла заступниця директора Запорізької міської лікарні №7 Марина Скрипник.

Натепер всі лікарні Запоріжжя потребують близько 50 тонн медичного кисню на місяць, металурги мають потужності, щоб виготовляти в 10 разів більше.

– Ми розуміли, що поки немає колективного імунітету та не так широко поширена вакцинація, буде сплеск захворюваності. Тому спільно з Фондом Ріната Ахметова та компанією Метінвест системно підійшли до питання отримання ліцензії на медичний кисень, – розповідає генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» групи Метінвест Олександр Мироненко.

Кисневу станцію, яка забезпечуватиме 104 ліжка стаціонару, встановлено в Запорізькій обласній інфекційній лікарні. Як розповів Олександр Мироненко, вона має дві ємності по 2,5 тонни кожна, які можуть безперервно подавати кисень.  

– Проведення мережі кисневої станції не порушило процесу госпіталізації та лікування хворих. Хочу висловити слова вдячності Фонду Ріната Ахметова, підприємству «Запоріжсталь» та групі Метінвест за таке потрібне сучасне обладнання. Сьогодні кисень – це ціна життя кожного з нас, наших рідних, – зазначила в.о. головного лікаря Запорізької обласної інфекційної лікарні Ірина Кулєш.   

Проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні» – це найбільша системна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. На початку 2020 року Рінат Ахметов виділив понад 300 мільйонів гривень для допомоги медикам у протистоянні пандемії. Це найбільший внесок одного благодійника у модернізацію державної медицини України. Підтримку отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах у різних регіонах.