Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Дитинство під прицілом. Блог Римми Філь

21.03.2021

За даними ООН, життя 240 тисяч дітей у зоні бойових дій на Донбасі щодня піддається смертельному ризику. Чверть мільйона дітей ростуть у конфлікті. Вибухи, стрілянина, поранення – будні з дитинства.

Скільки дітей по обидва боки лінії розмежування поранено в цю неоголошену війну – точно не знає ніхто. Але серед них Соня з Красногорівки, Маша з Маріуполя, Настя з Гродівки… І багато-багато інших хлопчиків і дівчаток.

П'ять років тому в березні 2016 року Фонд Ріната Ахметова започаткував проєкт «Реабілітація поранених дітей». До сьогодні це єдиний в Україні Фонд, який системно і масштабно допомагає дітям Донбасу, які отримали поранення. З 2016 року для дітей проведено 139 курсів відновного лікування та психологічної реабілітації. Тяжкопоранені діти проходять реабілітацію в кращих санаторіях України. Це дає їм можливість відновитися фізично й психологічно за індивідуально підібраними методикам. Більшості потрібна повторна реабілітація, і Фонд допомагає її пройти. У деяких дітей цей процес займає кілька років, а для багатьох із них відновлення після травм – це на все життя.

У січні 2015 року був обстріляний мікрорайон Східний у Маріуполі. Однією із 117 жертв трагедії стала трирічна Маша Демченко. В той день дівчинка вийшла гуляти з мамою. Гул, вибухи, крики ... Мама Маші Яна згадує, як встигла схопити дочку і сховатися за якоюсь будівлею. Через секунду в декількох метрах прогримів вибух...

Уже вдома вона побачила, що з правої руки Маші стирчить осколок. Лікарі збирали руку маляти буквально по частинах. Прогнози давали невтішні. Фонд забезпечив Машу усіма необхідними медикаментами і включив до проєкту «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Реабілітація поранених дітей». Фахівці розробили для дівчинки індивідуальну програму відновлення. Вже чотири рази Маша пройшла курс реабілітації від Фонду. Результати вражаючі. Рука відновилася на 95%. Маша, якій тепер 10 років, продовжує працювати над повним відновленням.

Фабула трагедії в усіх одна – Донбасс, обстріл, поранення. Так було і в Красногорівці в 2015 році. Шестирічна Софія Федорова в той роковий момент стояла біля вікна. Дівчинка впала з 15-метрової висоти, але залишилася при свідомості. Уже в лікарні лікарі діагностували важкі травми голови, стегна, а також відкритий перелом ноги. Кістки зросталися більше року, через пошкодження голови дитина частково втратила зір і до цього часу їй важко говорити.

Тієї ж страшної зими 2015 року постраждала Настя Компанієць із Гродовки. Біля будинку, де жила дівчинка, вибухнув крупнокаліберний снаряд. Настю придавило уламками стіни. Тоді про її життя молився уесь Фонд. Завдяки проєкту Настя проходить складне комплексне лікування і реабілітацію. Її світ без війни – світ щастя і квітів. «Я хочу, щоб у моєму світі всі вулиці були в квіточках. Щоб дівчатка там ходили на підборах, а хлопчики – з різнокольоровими ірокезами. І щоб морозиво там було безкоштовне. Я б купила великий будинок персикового кольору, щоб у ньому вистачало кімнат для всієї моєї сім'ї. Щоранку я б одягала найкрасивішу сукню і йшла на роботу. А після роботи я б ходила на пляж, тому що мій будинок буде стояти на березі моря. І я б каталася на катері. Я б працювала співачкою і сама б створювала пісні. Я вже зараз пишу пісні. Але вони залишилися в блокноті, в Донецьку».

Через епідемію коронавірусу новий сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Реабілітація поранених дітей» відбувся у дистанційному форматі. Протягом п'яти тижнів для десяти дітей Донбасу, які отримали поранення, і членів їх сімей були проведені 100 онлайн-консультацій досвідчених психологів.