Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Для жінок важливо обстежитися навіть у війну», — Вікторія Миколаюк, керівник напряму «Рак виліковний» у Фонді Ахметова

20.10.2014

У Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози, 20 жовтня, газета «Сегодня» опублікувала інтерв’ю з Вікторією Миколаюк, керівником напряму «Рак виліковний» Фонду Ріната Ахметова. В інтерв’ю Вікторія підкреслює, що в Україні щопівгодини жінка дізнається, що в неї рак, і саме тому вкрай важливо регулярно обстежуватися в лікарів. Також представник Фонду розповідає про те, як один із проектів Фонду — «Мобільна жіноча консультація» — приєднався до роботи Гуманітарного штабу й тепер працює в Маріуполі — для переселенців із Донбасу.

До Всесвітнього дня боротьби з раком молочної залози керівник проекту «Рак виліковний» фонду Ріната Ахметова розповіла «Сегодня» про масштаби проблеми в Україні, смертність жінок і роль фонду в допомозі пацієнтам

Охарактеризуйте масштаби проблеми раку грудної залози в Україні.

— За даними ВООЗ, рак грудної залози стоїть на першому місці серед онкологічних захворювань у жінок. В Україні щорічно реєструється понад 16 тисяч жінок із цим типом онкопатології. Щопівгодини одна жінка дізнається, що в неї рак грудної залози. Від цієї хвороби щороку помирають 7,5 тисячі жінок. Окрема проблема, що дуже багато жінок звертаються до лікаря вже із запущеним захворюванням, і це зводить до мінімуму успішність лікування. Тому статистика щодо захворюваності в Україні та світі схожі, а ось цифри щодо смертності в нашій країні на порядок вище.

В чому ж запорука успішного лікування?

— Тільки рання діагностика. Справа в тому, що рак на першій і другій стадії виліковується практично в 90% випадків. Жінкам до 40 років рекомендовано щорічний огляд лікаря мамолога, гінеколога та УЗД грудної залози, а жінкам старше 40 років показана мамографія хоча б раз на два роки.

Як фонд Ріната Ахметова допомагає таким пацієнткам?

— У межах програми «Рак виліковний» сучасним обладнанням оснащені вісім обласних диспансерів у Західній Україні, які обслуговують 25 тисяч осіб щорічно. Фонд Ріната Ахметова спільно з Національним інститутом створив першу мобільну жіночу консультацію. Це спеціалізований 18-метровий автопоїзд, створений за європейським зразком для діагностики репродуктивної системи жінки, для виявлення онкологічних патологій. Із 2012 року на її базі вже оглянули 4423 жінок. У десятків жінок було виявлено рак на ранніх стадіях, вони пройшли лікування й зараз здорові.

Де зараз працює ця консультація?

— Із 15 жовтня — у Маріуполі, у межах діяльності Гуманітарного штабу «Допоможемо» при фонді Ріната Ахметова й Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Упродовж місяця, до 15 листопада, жінки-переселенці, а також із сімей у складних життєвих обставинах зможуть безкоштовно та анонімно пройти комплексну діагностику органів репродуктивної системи. Із собою необхідно мати паспорт і довідку про реєстрацію тимчасового переселенця в Маріуполі або який-небудь документ із міської соцслужби, котрий підтверджує, що жінка з родини у складних життєвих обставинах. Додаткову інформацію можна отримати за безкоштовним телефоном гарячої лінії (0 800 50 9001).