Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Міжнародний день онкохворої дитини: у битві за життя

15.02.2021

15 лютого відзначають Міжнародний день онкохворої дитини. За даними ВООЗ, у світі щороку рак діагностують майже у 300 000 дітей. В Україні, за даними Національного канцер-реєстру, захворювання вперше виявляють близько у 1000 дітей. За умови вчасної діагностики майже 45% дітей з виявленою онкологією можуть одужати та повноцінно жити у майбутньому.

Фонд Ріната Ахметова реалізував ряд проєктів, направлених на боротьбу з онкологічними захворюваннями в Україні. За програмою «Рак виліковний» допомогу отримали майже 100 000 осіб. Завдяки реалізації проєкту «Підтримка онкодиспансерів на Західній Україні» медустанови одержали 23 одиниці діагностичного обладнання для своєчасного виявлення та лікування. Це комп'ютерні томографи та лінійні прискорювачі – найсучасніше обладнання європейського рівня. Вони дозволяють виявляти на ранніх стадіях патології головного мозку, захворювання грудної клітки, судинні хвороби.

«Унікальність цих апаратів у тому, що вони не зачіпають здорові тканини пацієнта, а націлені тільки на мішень – пухлину. У нас лікуються люди з різними патологіями, найчастіше раком прямої кишки, сечового міхура, головного мозку, лімфомами. Серед тих, хто звернувся по допомогу, на жаль, багато дітей», – розповіла завідувачка відділення променевої терапії Волинського обласного онкодиспансеру Жанна Старомінська.

В рамках проєкту «Підтримка онкодиспансерів на Західній Україні» діагностичне обладнання було передано до медичних установ Ужгорода, Львова, Луцька, Рівного, Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького та Чернівців.

Також Фонд Ріната Ахметова у партнерстві з Національним інститутом раку і Фондом допомоги онкохворим дітям «Краб» реалізував проєкт «Дерево життя». У 2013 році Національному інституту раку був переданий так званий чудо-чемодан – унікальний комплект хірургічних інструментів для проведення складних операцій дітям, які страждають на онкологічні захворювання кісток і суглобів. Ці операції дозволяють уникнути ампутації кінцівок.

Як свідчать сучасні дослідження, лише близько 10% усіх пацієнтів дитячого віку мають генетичну схильність до онкологічного захворювання, решта випадків набуті. Аби поліпшити обізнаність українців, як виявити рак на ранніх стадіях, а також які обстеження необхідно проходити, Фонд Ріната Ахметова випустив серію роликів за участі лікарів-онкологів.  Їх можна переглянути на YouTube-каналі Фонду.

Медики розповідають, що у дітей в Україні найчастіше виявляють лейкемію (рак крові) та онкологію головного мозку. Зокрема, про лейкемію у дитини можуть свідчити підвищена температура тіла без ГРВІ, болі в кістках, погане загоєння ран.

«Рак крові з’являється у кістковому мозку, під час хвороби виділяється велика кількість злоякісних клітин, які називаються бласти. Чи виліковний рак крові? Так. І чим раніше виявили та визначили вид лейкозу, тим швидшим буде лікування. Якщо є підозра на рак крові, для підтвердження діагнозу робиться аналіз кісткового мозку. Слідкуйте за здоров’ям своїх дітей», – порекомендувала лікарка-гематолог клініки «Охматдит» Катерина Вільчевська.

Симптоми, які можуть свідчити про онкологію у дитини:

  • тривала втрата ваги без причини;
  • часті головні болі;
  • ранкове блювання;
  • набряки та болі у кістках, суглобах, в області спини або у ногах;
  • ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, тазу, пахв;
  • збільшення лімфовузлів;
  • поява синців та висипок на шкірі;
  • часто повторювані інфекційні захворювання;
  • білясті смужки за зіницею в очах дитини;
  • постійна втома;
  • періодичне чи постійне підвищення температури.

За умови виявлення одночасно кількох із вказаних симптомів у дитини слід одразу звертатися до сімейного лікаря та лікаря-онколога. Фонд Ріната Ахметова нагадує, що рак виліковний, якщо його вчасно діагностувати.