Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Захистіть своє життя! Що потрібно знати про профілактику онкозахворювань

04.02.2019

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку.

Мета цього щорічного заходу – привернути увагу громадськості до глобальної проблеми онкозахворювань. Нагадати людям, наскільки вони небезпечні та знизити смертність від раку.

Рак – загальне позначення понад 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму людини. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за свої звичні межі.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), більшість випадків смерті внаслідок онкологічних захворювань трапляється через рак легенів, шлунка, печінки, товстого кишківника та молочної залози.

В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я, понад мільйон онкохворих. Щороку рак виявляють у понад 130 тисяч осіб. Причому третина пацієнтів дізнаються про свій діагноз на пізніх стадіях, коли боротися із захворюванням надзвичайно складно. Своєчасна ж діагностика, за словами медиків, дозволяє  повністю вилікуватися від раку. А правильний спосіб життя – знизити ризик захворювання.

 

Основні чинники ризику

Згідно з даними ВООЗ, приблизно 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними чинниками ризику, що безпосередньо пов’язані зі способом життя людини:

● вживання тютюну;

● вживання алкоголю;

● переїдання та зайва вага;

● недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів;

● малорухливий спосіб життя.

Профілактика онкозахворювань

1. Відмова від тютюну, вживання якого є найбільшим чинником ризику розвитку раку. Куріння призводить до 22% глобальних випадків смерті та до 71% глобальних випадків смерті від раку легенів.

2. Здорове харчування. Є зв’язок між зайвою вагою, ожирінням і багатьма типами цієї хвороби, як-от рак стравоходу, ободової та прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки й нирок. Обмеження в їжі та вживання великої кількості фруктів і овочів може мати захисний ефект від багатьох ракових захворювань. Надмірне вживання червоного м’яса та м’ясних консервів може бути пов’язано з підвищеним ризиком розвитку колоректального раку. Крім того, здорове харчування, що сприяє профілактиці ракових захворювань, зумовлених харчуванням, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

3. Регулярна фізична активність і підтримка здорової ваги тіла разом із правильним харчуванням суттєво знижують ризик розвитку раку.

4. Обмеження вживання алкоголю. Регулярне вживання спиртних напоїв є чинником ризику розвитку багатьох типів раку, включно з раком порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, ободової та прямої кишки, молочної залози. Ризик розвитку раку безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю.

Докладнішу інформацію про профілактику низки онкозахворювань можна дізнатися у відеороликах Фонду Ріната Ахметова, знятих у рамках соціальної кампанії з боротьби з раком:

● Як своєчасно виявити рак молочної залози https://www.youtube.com/watch?v=zmPCAjPaRBY

● Що таке лейкоз і на які симптоми потрібно звернути увагу https://www.youtube.com/watch?v=ORbVVRw9ghE

● Діагностика раку простати https://www.youtube.com/watch?v=f01ea5D2fCc

Бореться з онкологічними захворюваннями Фонд Ріната Ахметова багато років. Так, у період із 2008-го до 2014 року завдяки програмі «Рак виліковний» для онкологічних клінік України було придбано 15 одиниць медичної техніки. Комп’ютерні томографи та лінійні прискорювачі – найсучасніше обладнання європейського рівня для виявлення й лікування раку. Це дало змогу пройти діагностику й терапію десяткам тисяч людей.

Наразі Фонд допомагає придбати витратні матеріали для шести онкодиспансерів Західної України, яким раніше закупив обладнання за програмою «Рак виліковний».