Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чотири змінні в гуманітарному рівнянні. БЛОГ Наталі Ємченко, директора зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ, для «Лівого берега»

18.02.2015

Найкраще гуманітарну ситуацію на Донбасі 2014 року характеризують цифри ООН. За час конфлікту в Україні:

10 тисяч людей дістали поранення;

1 мільйон осіб покинув свої домівки;

5,2 мільйона осіб проживають у зоні конфлікту;

1,4 мільйона осіб «перебувають у вкрай уразливому становищі та потребують гуманітарної допомоги».

Згідно з даними Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, найбільше людям, які страждають від конфлікту, потрібні:

• Їжа

• Медикаменти та медична допомога

• Допомога в евакуації та розселенні

• Допомога у відновленні житла

• Допомога в засобах гігієни

• Психологічна допомога

• Правова підтримка

Причини гуманітарної кризи в Україні (у містах зони АТО):

• Немає соціальних виплат

• Не працює банківська система

• Немає інших джерел доходів (не працює економіка)

• Не працюють медичні державні програми (яскравий приклад — забезпечення хворих інсуліном)

• Не працюють соціальні служби

• В деяких містах — немає світла, води, тепла, не ходить громадський транспорт

Найбільше страждають ті, хто перебував у категорії соціально незахищених і до війни. Саме вони в найважчому становищі.

Чинники, що впливають на плани Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

Війна

Кожен день війни не тільки забирає життя, не тільки руйнує будинки та лікарні, не тільки зупиняє підприємства. Кожен день війни робить гуманітарну ситуацію дедалі гіршою. По-перше — у людей дедалі менше «запасу міцності», дедалі більшій кількості людей потрібна допомога, по-друге — у гуманітарних організацій дедалі менше можливості доставити допомогу.

Мир

У разі настання миру доступ гуманітарних місій на території, у яких найскладніша ситуація, істотно полегшиться, а сама ситуація стане легшою (світло, вода, можливість для пересування)

Блокада

На цей момент території, які розташовані за лінією зіткнення, відключені від системи банківських платежів, люди, які проживають там, не отримують соціальні виплати й не мають можливості користуватися своїми грошима. Це істотно обмежує їхній доступ до предметів першої необхідності.

Запроваджений у січні пропускний режим істотно обмежує як доступ на територію гуманітарних вантажів, так і доступ співробітників гуманітарних місій.

Скасування блокади

Скасування блокади дозволить людям виїжджати із зони АТО й дозволить доставляти допомогу. Від того, чи збережеться блокада, істотно залежить — скільки допомоги знадобиться й чи буде можливість її доставити.

Немає роботи

На цей момент немає доступу до їжі та грошей не тільки в тих, хто й ДО війни не міг подбати про себе сам. Десятки тисяч людей втратили роботу й не мають засобів до існування. Зазвичай ідеться про молодих людей, від яких ДО війни залежали як мінімум 2–3 особи (діти, старі, хворі).

Дослідження Штабу, проведені у грудні, показали, що економічно активні люди вважають пріоритетом № 1 для себе не гуманітарну допомогу, а відновлення роботи підприємств. Люди хочуть працювати й заробляти на життя самостійно. Люди не хочуть залежати від допомоги.

Є робота

Якщо економіка запрацює — то потреба в допомозі істотно зменшиться.

Надання гуманітарної допомоги

• державою, міжнародними гуманітарними місіями,

• українськими НДО та благодійними організаціями

• волонтерами — це окрема рушійна сила.

Держава. За майже рік конфлікту, на жаль, далеко не всі проблеми були системно розв’язані на рівні держави й досі багато питань перебувають «на плечах» волонтерів.

У питаннях евакуації ситуація в Україні покращилася — у нову хвилю евакуації активно включається місцева влада, величезною є роль МВС і ДСНС.

Міжнародні організації. Одночасно істотною зміною 2015 року має стати «візит» великих міжнародних місій. Очікується, що вони сфокусуються на медикаментах, матеріалах для дрібного ремонту, певною мірою (але недостатньо) — на їжі.

Волонтери. Наявність безлічі чинників, що впливають на гуманітарну ситуацію, не дозволяє проводити планування роботи на період понад 3 місяці.

Гуманітарний штаб. У зв’язку з цим у Гуманітарному штабі Ріната Ахметова прийняли рішення працювати дуже сфокусовано, допомагаючи тим, у кого без нашої допомоги постає питання фізичного виживання і збереження здоров’я. Із тими, хто більше за інших страждає від збройного конфлікту й потребує допомоги «тут і зараз» — тим, хто точно не зможе обійтися без нашої допомоги.

Це те завдання, яке ставить перед своїм Штабом його засновник Рінат Ахметов. Це те завдання, яке була 2014 року й залишається незмінним 2015-го.

Як результат, у 2015 році Гуманітарний Штаб вже сфокусувався на швидкому адресному реагуванні в таких сферах:

1. Доставляння й роздавання продовольства мирному населенню встановлених категорій, яке не має доступу до їжі (через відсутність їжі або грошей), як у зоні АТО, так і на території, підконтрольній Україні — тут Штаб допомагає найбільш вразливим переселенцям до моменту відновлення ними соціальних виплат.

2. 2015 року Штаб почав і далі допомагатиме мирному населенню з міст на лінії вогню — доставляючи туди продуктові набори й допомагаючи забезпечити їжею переселенців із цих територій. Водночас у Гуманітарному штабі дуже сподіваються, що перемир’я зробить цю програму не потрібною.

3. Доставляння й роздавання дитячого харчування й підгузків для сімей із дітьми віком до 2-х років — з обох боків лінії зіткнення.

4. Адресна допомога населенню (кардіопрепарати, лікування поранених, інсулін дітям — з обох боків лінії зіткнення)

5. Адресна допомога мирним людям, що дістали серйозні поранення внаслідок бойових дій.

6. Психологічна допомога сім’ям, які отримали травму війни.

2015 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова буде працювати:

• на територіях, підконтрольних Україні (допомагаємо найбільш вразливим переселенцям до моменту відновлення ними соціальних виплат);

• у містах, які розташовані на лінії вогню;

• на території, не підконтрольній Україні.

Ці напрями роботи лежать в основі стратегії Штабу на 2015 рік ДО моменту завершення конфлікту.

Підхід Гуманітарного штабу Ріната Ахметова — нарощувати свою присутність на тих територіях, на яких потрібна допомога, оскільки одна з головних проблем у роботі всіх гуманітарних місій — це обмежені людські ресурси в зоні збройного конфлікту.

Оскільки ситуація є вкрай нестабільною, Штаб буде постійно моніторити гуманітарний ландшафт і відкривати нові напрями роботи, якщо цього вимагатиме ситуація.

Штаб Ахметова буде оперативно реагувати на нові виклики, щоб відповідати завданню, поставленому засновником — надавати максимальну допомогу мирним жителям Донбасу.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова планує в першому кварталі 2015 року:

1. Надати допомогу не менш ніж 400 тисячам осіб (2014 року Штаб допоміг 712 379 людям).

2. Доставити не менше 1,2 млн продуктових наборів і 90 тисяч наборів для малюків

3. Надавати допомогу медикаментами та лікуванням пораненим із числа мирного населення.

4. Розширити географію роботи Штабу на 10 населених пунктів.

5. Провести дослідження потреб і ситуації в Донецькій і Луганській областях у межах проекту «Гуманітарна мапа».

6. Продовжити навчання 300 кризових психологів.