Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Будьте уважні до своїх дітей. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Фонду Ріната Ахметова

19.10.2018

Поранені діти… Словосполучення, від якого крижаніє душа. Сама загроза життю й цілісності переживається людиною як психотравматична ситуація. Якщо ми говоримо про поранення, то до травм фізичних додається травма психіки. Її неможливо помацати чи побачити, вона не кровоточить, але якщо не приділити їй достатньої уваги, то з великою ймовірністю розвинеться ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), і наслідки, які проявляються в різних симптомах, можуть серйозно зашкодити здоров’ю та психіці навіть дорослої людини. З дітьми ситуація ще складніша. У них недостатньо життєвого досвіду, щоб справлятися зі складними ситуаціями, часом їм важко пояснити словами, що саме з ними відбувається. Тому робота з постраждалими від воєнного конфлікту дітьми має бути комплексною. Батьки, опинившись у ситуації, коли коштів бракує на елементарні потреби, переживають теж важкий стрес. Вони гостро потребують допомоги.
Допомога дітям була завжди в пріоритеті Фонду Ріната Ахметова. З перших днів збройного конфлікту на Донбасі Фонд допомагає дітям продуктами, медикаментами, операціями різної складності. З початку бойових дій на сході України й до сьогодні 150 тисяч дітей отримали допомогу Ріната Ахметова. 4000 дітей завдяки проекту «Мирне літо – дітям Донбасу!» пройшли психологічну реабілітацію під час літнього відпочинку в таборі.
Попри те, що інтенсивність бойових дій знизилася останнім часом, обстріли не припиняються. І ще одна загроза нависла над нашими дітьми. Схід України сьогодні – один із найбільш замінованих регіонів світу. 220 тисяч дітей будь-якої хвилини можуть бути вбиті або поранені, просто граючись у дворі або вирушаючи до школи. Кілька дітей, котрі проходили реабілітацію від Фонду цього літа, поранені у 2018 році! Зовсім недавно були опубліковані дані ОБСЄ: з початку 2018 року на Донбасі було вбито або поранено не менш як 23 дітей! Жахливі цифри, сумна статистика. Історії дітей схожі. Дитяча допитливість бере гору, коли натрапляєш на незвичайний предмет і дуже хочеться подивитися, що ж там усередині…
Одна з таких історій про 14-річного підлітка Дмитрика Гоменюка з села Златоустівка Донецької області, який постраждав у липні 2018 року. Біля свого дому Дмитрик знайшов кулю і вирішив зробити з неї сувенір. Приніс у гараж, почав розбирати – сталася детонація. Мама Дмитрика й зараз із жахом згадує події того дня, син зателефонував їй, кричав, плакав: «Мама, я вмираю». У Дмитрика були множинні проникні поранення, особливо постраждав живіт. У Маріуполі його оперували, лікарі не могли нічого обіцяти рідним. Дитині видалили цілий метр розірваного кишківника. Рятували благодійники – дорогі препарати надав Фонд Ріната Ахметова. Коли загроза життю минула, стало зрозуміло, що дитині буде потрібна подальша реабілітація.
Цього сезону, в рамках проекту Фонду «Реабілітація поранених дітей» 30 хлопчиків і дівчаток, серед них і Дмитрик, пройшли реабілітацію в одеському санаторії «Куяльник». У цьому санаторії сучасне обладнання європейського виробництва, проводяться унікальні процедури з використанням ропи. До кожної дитини був індивідуальний підхід. Не забували лікарі і про стабілізацію психоемоційного стану дітей. Для психологічної розрядки були призначені курси аромотерапії. Діти могли відвідувати соляну кімнату та басейн із морською водою. У результаті діти отримали курс комплексної реабілітації та змогли відновитися не тільки фізично, а й психологічно. Найстаршому учасникові проекту Максимові Шепельському з Дзержинська 17 років, наймолодшому – Артемові Духнову з села Тошківка Луганської області лише 4 рочки.
Психологи багато говорять і пишуть останнім часом, що головна опора дитини – це сім’я. Саме завдяки підтримці сім’ї діти здатні впоратися з найскладнішими життєвими ситуаціями. А як бути, якщо мама й тато самі розгублені, налякані та не розуміють, що і як робити. Відчувають безсилля і питають себе: «Як я можу допомогти своїй дитині? Як купити дорогі препарати або оплатити реабілітацію в санаторії, якщо на найелементарніші потреби грошей заледве вистачає?!» У такій ситуації Фонд не залишає сім’ю сам на сам з бідою. Сьогодні Фонд Ріната Ахметова – єдина організація, яка масштабно й системно допомагає дітям, які отримали важкі поранення.
Насамкінець хочу нагадати батькам, що наслідки психологічної травми можуть проявитися у вашої дитини не відразу. Можуть минути місяці, а то й роки. Будьте уважні до стану та поведінки своїх дітей. Будь-які різкі зміни – привід придивитися уважніше до свого чада. Якщо змінився апетит, порушився сон, часто сняться жахіття, трапляються спалахи злості, агресії або, навпаки, дитина стала замкненою та плаксивою, почастішали застуди, з’явилися психосоматичні або загострилися хронічні захворювання, можливо, це наслідки психологічної травми. Що робити?! Насамперед постарайтеся створити максимально теплу емоційну атмосферу вдома. Поговоріть із дитиною, запитайте, що її турбує. Часто діти не можуть сформулювати словами, що відбувається з ними, тоді може допомогти арт-терапія. Запропонуйте дитині намалювати на папері страхи, потім допоможіть знищити їх у спосіб, обраний дитиною. Засвойте просту дихальну гімнастику та навчіть їй дитину. Вправи можете виконувати вдвох. Якщо відчуваєте, що самостійно не справляєтеся, зверніться по допомогу до фахівця.
На жаль, воєнні дії тривають і сьогодні. Мирні люди страждають. Щоб ці дорослі й діти були почуті, історії дітей-учасників проекту «Реабілітація поранених дітей» – Владика Потіна, Мілани Абдурашитової, Данила Сисоєва та Дарини Манукалової увійшли до фотокниги «Донбас і Мирні», яку видав Фонд Ріната Ахметова. Це книга про мирних людей, які постраждали від збройного конфлікту на Донбасі.
З початку конфлікту Рінатом Ахметовим врятовано життя понад мільйона людей! Історія кожного з них гідна розповіді… І ми не маємо права забувати про це.