Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Будьте гідним прикладом для сина». БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Фонду Ріната Ахметова

22.11.2018

22 листопада в Україні відзначатимуть День синів. Хлопчикам присвячується…

Ура! У сім’ї поповнення! Довгоочікуваний синочок народився. Звичайно, всім батькам хочеться виховати сина як справжнього чоловіка. Які особливості виховання хлопчиків? Чого потрібно уникати? Які труднощі можуть виникнути під час виховання?

Перші роки після народження у вихованні хлопчиків і дівчаток немає істотних відмінностей. Це етап формування прихильності та довіри до навколишнього світу. Син потребує турботи, ніжності, любові. Мама для малюка виступає своєрідним контейнером почуттів. Якщо дитина налякана, втомилася, хворіє, вона висловлюватиме свої почуття плачем. Завдання мами – взяти на ручки, обійняти, погладити, втішити. Щойно малюк заспокоїться – він знову з цікавістю буде досліджувати навколишній світ. Зазвичай більшу частину часу з малюком проводить мама, але це не означає, що тато може повністю відсторонитися. Теплий емоційний контакт, спільне проведення часу, ігри – запорука формування стійких емоційних зв’язків між дитиною й батьком.

Дорослішаючи, хлопчик однаково так само потребуватиме любові та прийняття батьків, а ще стане уважно спостерігати за тим, як влаштоване життя в сім’ї. Як мама й тато поводяться з ним, одне з одним та іншими людьми. Діти «віддзеркалюють» поведінку батьків. Тому виховання, власне, потрібно почати із себе. Ті якості, які ви хочете бачити у своїй дитині, ту систему стосунків із людьми ви маєте їй демонструвати. Якщо тато грубий із мамою, малоймовірно, що син навчиться ставитися з повагою до жінок. Якщо тато чи мама дозволяють собі шльопати малюка, то нехай для вас не буде сюрпризом, коли ваш син стане ображати молодших або тих, хто слабкіший за нього… Будьте гідним прикладом для свого сина.

Намагайтеся розвивати сина всебічно. Шукайте ті секції та гуртки, які його зацікавлять. Не забувайте про фізичний розвиток. Намагайтеся не купувати сотні машинок чи музичних іграшок – вибирайте розвивальні ігри. Навчіть малюка грати. На початку вам потрібно буде показати, як складати замок із кубиків і підбирати потрібні фігури для сортера, згодом дитина буде дедалі більше часу гратися сама. Читайте книги. Розглядайте репродукції картин великих художників. Слухайте разом із малюком класичну музику. Вже дорослішому сину розповідайте цікаві факти з різних сфер науки. Грайте в настільні ігри. Так ви відкриєте дитині, що навколишній світ цікавий, різноманітний і захопливий!

Основні помилки виховання хлопчиків.

Заборона на вираження почуттів із подальшим: «Не ний, ти чоловік, а розпустив нюні, як дівчисько!» Ось саме тому чоловіки куди частіше, ніж жінки, помирають від інфарктів.
Заперечення почуттів: «Не вигадуй, тобі не боляче!» Крихітка, вдарившись коліном, точно відчуває біль, а важливий для нього дорослий повідомляє, що насправді це не так. Згодом дитина розучується розуміти, що саме з нею відбувається.
Гіперопіка. Дитина, котра росте в тепличних умовах, вкрай складно адаптується до дорослого життя. Така важлива якість, як відповідальність, у разі гіперопіки надзвичайно слабо розвинена. За все відповідає дорослий.
Залишати дитину одну в складних ситуаціях. Якщо ваш син просить про допомогу, обов’язково вислухайте та запропонуйте варіанти.
Покарання або осуд за помилки. Помилка – частина досвіду. Важливо навчити майбутнього чоловіка помилку визнавати, брати на себе відповідальність за те, що трапилося й шукати способи виправлення.
Обзивання і принизливі звернення. Якщо ви використовуєте такі методи виховання, ваш син виросте із заниженою самооцінкою. Не віритиме у власні сили.

Мама для сина – це любов, ніжність, ласка, турбота. Тато – головна опора, захист.

Роль батька у вихованні безумовно важлива, але що робити, коли мама виховує сина одна? Постарайтеся знайти в оточенні дитини чоловіка, з яким він зможе взаємодіяти. Це не обов’язково родич. Це може бути тренер, керівник гуртка.