Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Будь господинею свого здоров’я. Блог Степана Сича

16.10.2019

 

Цього тижня в Україні та світі проходять Дні боротьби з раком молочної залози. У масштабах планети це форма онкології серед жінок, яка трапляється найчастіше. За статистикою, у групі ризику – кожна восьма жінка. Водночас у 5–10% випадків захворювання може передаватися у спадок.

У нашій країні це також один із найпоширеніших видів онкології. Хвороба підступна подвійно, тому що загрожує не лише фізичному, а й психічному здоров’ю жінки. Довго ця тема не виносилася на широке обговорення, тому сам діагноз часто супроводжувався численними стереотипами та домислами, які зі свого боку посилюють і без того важкий стрес. І тільки останніми роками про проблему почали говорити відкрито. Чималу роль у цьому відіграв і Фонд Ріната Ахметова, який розпочав ряд проєктів, програм і соціальних кампаній із профілактики раку молочної залози.

То що ж робити, аби убезпечити себе? Запорука успішної боротьби з хворобою – її рання діагностика. Тому насамперед кожній жінці потрібно бути уважною до себе та свого організму. Ось кілька першочергових симптомів, після виявлення яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

  • ущільнення в молочній залозі;
  • болі в грудях;
  • виділення;
  • хворобливий вигляд шкіри;
  • набряк молочної залози.

Крім того, онколог-мамолог Національного інституту раку Андрій Ляшенко рекомендує кожній жінці щороку проходити УЗД молочних залоз, а з 50-річного віку – двічі на рік обов’язкове таке дослідження.

«Якщо у вас виявили рак молочної залози, не треба впадати у відчай. Він успішно піддається лікуванню. Головне – ми не можемо замість вас пройти обстеження. Саме ви – господиня свого здоров’я. Зробіть діагностику! Захистіть своє життя», – каже фахівець.