Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Благодійність має бути розумною та виваженою. БЛОГ Надії Кондратюк, експерта Фонду Ріната Ахметова

27.12.2018

Благодійність стає все більш модною та популярною. Хтось навіть робить на цьому собі ім’я – адже об’єднати людей навколо емоційно сформованих одномоментних цілей та меседжів досить просто. Люди реагують на заклик допомогти нещасному та заплаканому, який  чекає подарунків раз на рік від Миколая, діда Мороза чи на Різдво. Але такі одноразові цукеркові акції – не про задоволення потреб дітей, а про заспокоєння амбіцій  дорослих.

За роки роботи в сфері захисту дітей я зустрічала велику кількість волонтерів, громадських організацій, чиновників та бізнесменів. Бачила багато програм, та розумію, що не все однозначно. Багато болісного та незрозумілого, і не все можливо змінити просто сьогодні. Не всі, хто дійсно хочуть, можуть допомогти. Не всі, хто можуть, правда, хочуть. І я завжди захоплююсь тими, хто починає та продовжує. А ще – я за помірковане та виважене ставлення до цієї непростої теми – виховання дітей в інтернатних закладах. Особливо в новорічний час.

 «Дітям в інтернатах не потрібні подарунки, дітям потрібна сім’я» – ще одна сучасна теза, яка з кожним роком набирає все більшого розголосу та прихильників. Дітям, дійсно, потрібна сім’я. Любляча, підтримуюча, в якій зростаєш та розвиваєш свої таланти й здібності. Діти мають спати вдома. Не вірю, що можна заперечувати це при здоровому глузді. Так, винятки є, обставини бувають різні й не завжди рідна сім’я – це безпека та благополуччя. Тому сьогодні маємо реальність. Є діти, які не сплять вдома. Вони сплять та зростають в інтернатних закладах.

І в тих інтернатних закладах життя дуже різне в святковий та несвятковий час. Кудись частіше приїздять волонтери та благочинці, кудись менше; десь ліпші побутові умови, десь вони просто жахливі. Багато залежить від людей, котрі працюють там і багато залежить від тих, хто приїздить допомагати та з чим саме приїздить.

Я не можу погодитися з тезою, що дітям не потрібні подарунки, а потрібна сім’я. Через просту причину – це непорівнювані речі. Ця фраза в суті свій про надзвичайно різні речі. Неможливо прирівнювати справжню сім’ю до справжніх подарунків, радити: «Не даруй подарунків, а забери в сім’ю». Це величезна відповідальність. Бо стати батьками – не миттєве емоційне рішення, не всі готові, не всі спроможні.

Діти, які зростають в інтернатних закладах, чекають як подарунків, так і тих, хто їх привезе. Вони чекають слів та особистої участі, щоб разом пережити емоції та пам’ятати про них довго. Питання не в дітях, питання в тих, хто іде туди. Яка мета? Подарунок? Чи особиста екологічна участь, хай навіть на годинку та один раз на рік? Без жалості, без сліз, без безнадії, з вірою та щирістю, зі словами: «Ти зможеш! У тебе вийде». Щоб дитячі очі запалали радістю та в серці поселилася мрія. Скажете, неможливо за один раз? Ну, будьмо чесними, у вашому житті є спогади хоча б про одну зустріч, що тривала лише декілька хвилин, але вплинула на роки.

Акція  «Рінат Ахметов – дітям!» вже 18 років поспіль  дарує незабутні спогади та змінює  життя дітей на краще. Цього року вона проходить у новому форматі. Її девіз – «Твоя суперсила всередині тебе». Щоб допомогти дітям з інтернатних установ повірити в себе і свої здібності, Фонд влаштував для них зустрічі з амбасадорами Акції, телеведучими каналу «Україна». Зірки екрану в ролі амбасадорів-посланців Фонду мають намір допомогти кожній дитині  повірити у власні сили, показати різноманіття можливостей самореалізації, мотивувати до досягнення великих цілей в житті та показати, насамперед особистим прикладом, що кожна дитина – супергерой. 

Такі мотиваційні зустрічі в рамках Акції «Ріната Ахметов – дітям!» проходять у 9 інтернатних установах Донецької області. Святкові подарунки для розвитку здібностей і суперсили отримують також вихованці дитячих будинків сімейного типу та учасники проектів Фонду Ріната Ахметова.  

Так, дитині потрібні святкові подарунки, і під час цьогорічної Акції їх отримують близько 100 000 дітлахів.  Але куди більш важливим є  натхнення, що передають успішні люди, які зробили себе самі. І такі зустрічі залишаються в пам’яті  назавжди,  змінюючи життя.

Було та є розуміння, що найкраще місце для зростання дитини – це сім’я. Завдяки програмі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова більш ніж 9200 вихованців інтернатних закладів зустрічають свята у сім’ях. А ще Фонд підтримує тяжкохворих дітей ліками та проведенням операцій. Постраждалі від бойових дій на сході країни хлопчики та дівчата проходять реабілітацію, одержують психологічну допомогу. 

Малюки з порушенням слуху отримують слухові апарати. І мають змогу вперше почути голос мами. Діти з вадами серця позбуваються тяжкої хвороби завдяки операціям, які допомагає проводити Фонд.

Лише за останні чотири роки  таку допомогу Ріната Ахметова одержали  близько 150 000 дітей.

Це гідний приклад розумного та системного творення добра.

Благодійність не може бути модною. Благодійність має бути розумною та виваженою, а не жалісливою та слізною. Вона повинна допомагати сьогодні, але з думкою про майбутнє. Благодійність має враховувати потребу бенефіціара, а не бажання благодійника. Благодійність – це про творення добра, а не відкуп перед Богом.