Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Більше сотні музейних працівників з усієї України зібралися у Львові

05.12.2014

Колоквіум відвідало понад 100 людей, 30 з яких – студенти, працівники абсолютно різних музеїв з різних куточків України. Усі вони ділилися досвідом і понад шість годин провели в обговоренні одного з найважливіших питань, яке постає перед музеями сьогодні, – як залишатися актуальним, потрібним і цікавим для місцевої громади? Подія відбулася в межах проекту «Природничий музей: від теорії еволюції життя до практики живого музею» за підтримки програми «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова.

Спеціальною гостею колоквіуму стала швейцарський експерт Даніела Зінг з Музею Природи м. Вінтертур. На прикладі європейських музеїв вона розповіла українським колегам, як популяризувати музеї. В Європі в них часто проводять концерти, фестивалі та дитячі свята.

- Думаю, що ідеї, які ми реалізували, можна використати і в Україні, – вважає Даніела Зінг. – Та не тільки в природознавчих музеях, а й в етнографічних та історичних. Тут є багато людей, які готові відвідувати їх. Особливо це діти та люди старшого віку.

Своїм досвідом зацікавлення місцевої громади поділилися також представники музеїв з Харкова, Києва, Одеси та Львова. Модератором зустрічі виступила Наталія Дзюбенко (керівник проекту «Природничий музей: від теорії еволюції життя до практики живого музею», Державний природознавчий музей).

- Ми хочемо бути дуже активним музеєм, – розповідає Наталя Дзюбенко. – Ми хочемо бути музеєм для громади та тим музеєм, що може змінювати людей.

Стати більш популярними хочуть більше півтисячі українських музеїв. Їхні співробітники в межах програми «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова їздять в освітні тури по Україні, Швейцарії, Великобританії, Бельгії, Нідерландам тощо. На думку Анатолія Заболотного, директора Фонду Ріната Ахметова, культуру потрібно підтримувати навіть у складні часи.

  • Наразі 90% своєї допомоги Рінат Ахметов направляє на Схід України – туди, де люди у біді,  – говорить він. – Але тим не менш ми усі прагнемо миру, розуміємо, що спокій в країну так чи інакше прийде. Мирні проекти не забуто.

За наступні два роки в проекті «Динамічний музей» візьмуть участь майже 300 українських спеціалістів.