Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

50 щасливих серденьок. БЛОГ Римми Філь

18.10.2018

50 пацієнтів із діагнозом «вроджена вада серця» прооперовано завдяки проекту Фонду Ріната Ахметова «Здорове серце».
Маленька донеччанка Віка тепер буде жити довго й щасливо. Бігати по дитячому майданчику та ганяти на велосипеді. А зовсім недавно її життя висіло на волосині.
У трирічної Віки Нестеренко вроджена вада серця. Її виявили, коли дитині було 10 місяців, під час медичного огляду. Фахівці рекомендували спостерігатися до трьох років. Але останні результати обстеження показали негативну динаміку: вада збільшилася. Потрібна була термінова операція…
Операція – завжди великий ризик. Особливо якщо це операція на серці.
Під час традиційної порожнинної операції доводиться розрізати грудну клітку, зупиняти серце дитини й потім запускати його знову. Тривалий відновлювальний період може дуже затягнутися. Небезпек безліч.
У Віки все пройшло набагато легше. Лікування вади серця ендоваскулярним методом уже два десятиліття практикується в усьому світі. Під час такої операції робиться невеликий розріз на стегні, через артерію до серця проводиться імплант – оклюдер – і закривається вада. Під час операції малюки навіть мультики дивляться, а опісля організм дуже швидко відновлюється.
«Оклюдер – це спіраль розміром шість міліметрів, чимось схожа на пружинку від кулькової ручки, настільки вона мініатюрна, – розповідає Ігор Дітковський, ендоваскулярний хірург. – Через маленький прокол на ніжці ми проникаємо в проблемне місце прямо в серце, де й випускаємо цю спіраль. Більшість наших малюків навіть не розуміють, що їм роблять операцію. Вони наступного дня вже бігають і готові ставати професійними спортсменами».
Ігор Дітковський разом зі своїми колегами – справжні чарівники, які роблять дитині найважливіший подарунок – життя!
Віка – п’ятдесята дитина, яка за програмою Фонду Ріната Ахметова прооперована в клініці ендоваскулярної хірургії Національного інституту ім. Амосова.
Ваду серця щороку діагностують у 4500 українських дітей. Втім, майже половину дітлахів із таким захворюванням можна врятувати без серйозного хірургічного втручання.
На жаль, більшості сімей із важкохворими дітьми не спроможні самостійно придбати оклюдер. Їм допомагає Фонд Ріната Ахметова. Так, 8 лютого 2017 року стартував проект «Здорове серце».
Один із тих, кому давно допоміг Фонд, – Владик.
Коли почалися бойові дії на сході України, мама з сином переїхали з Донецька до Маріуполя. Ці жахливі події спровокували розвиток хвороби й сильно позначилися на здоров’ї дитини. Через перенесене нервове напруження Влад почав часто втомлюватися, з’явився біль у серці й тахікардія, на що незабаром поскаржився мамі. За словами хлопчика, відчуття були такими, немов у нього всередині щось лускало.
«Боліло сильно», – згадує він.
Візит до лікаря лише підтвердив побоювання – УЗД показала вроджену ваду серця. Ця новина приголомшила маму, адже вона з сином залишилася в чужому місті та без роботи. Батько Влада загинув п’ять років тому на будівництві внаслідок удару струмом, а бабуся й дідусь вирішили залишитися в Донецьку. Сім’я опинилася у важких умовах, отримуючи скромну пенсію через втрату годувальника розміром 1400 гривень і державну допомогу переселенцям – 880 гривень. Водночас половина й без того невеликого доходу йде на оренду житла.
Сім’ї часом нема за що купити фрукти, про дорогу операцію і мови не було.
Завдяки підтримці Штабу торік восени Влада успішно прооперували в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Національної академії медичних наук України. Нині він мріє навчитися захищати не тільки себе, але й маму. «Хотів би після школи у вільний час займатися спортом. Мені подобається карате. Можна самому за себе постояти і за маму», – каже Владик.
Як хочеться, щоб усі мрії Владика та усіх діток про здоров’я були почуті!