Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«200 швидких для України»: автомобілі від Фонду Ріната Ахметова вже 2 роки рятують життя

01.07.2021

Вже два роки автомобілі швидкої допомоги, передані в держлікарні від Фонду Ріната Ахметова, допомагають у порятунку важкохворих пацієнтів. У рамках проєкту «200 швидких для України» перші машини були доставлені медикам наприкінці червня 2019 року. Для надання допомоги пацієнтам різного віку лікарі отримали 114 «реанімацій на колесах», 64 позашляховики, 22 неонатальних швидкі.


Це найсучасніші автомобілі, обладнання яких ні в чому не поступається техніці приватних клінік. Сьогодні багато з них задіяні в боротьбі з пандемією коронавірусу. Першими оцінили переваги машин від Фонду самі лікарі.
Подружжя Оксана і Микола працюють фельдшерами на машині швидкої допомоги від Фонду на Житомирщині. Кажуть, що найчастіше виїжджають на виклики до людей із кардіологічними захворюваннями, травмами, а в період пандемії – при важких станах COVID-19. Своєчасне надання допомоги – це порятунок життів пацієнтів.

 «По-перше, це швидкий приїзд – ми вдвічі швидше добираємося на місце виклику. По-друге, в машині є апаратура і все необхідне обладнання для надання невідкладної допомоги. Ми дуже вдячні Фонду Ріната Ахметова за надану нам техніку», – каже Оксана.


Багато лікарів уперше за десятиліття роботи побачили техніку такого рівня. Завдяки їм у багатьох жителів віддалених сіл вперше з'явилася можливість отримати медичну допомогу європейського рівня. Неонатальні швидкі від Фонду Ріната Ахметова рятують новонароджених і недоношених дітей, коли долю немовляти вирішують лічені секунди. У салонах таких авто є свого роду «капсула життя» – кювез для малюків. Автомобілі на базі позашляховика дозволяють медикам працювати у найвіддаленіших і важкодоступних населених пунктах, районах. Швидкі В-класу, названі лікарями «реанімаціями на колесах», оснащені обладнанням для екстреної допомоги: від апарату штучної вентиляції легенів до дефібрилятора. 


«Уперше за всі роки незалежності країни один благодійник передав медикам таку кількість суперсучасних карет швидкої допомоги. «200 швидких для України» – проєкт, реалізований за особистим рішенням Ріната Ахметова і повністю профінансований із його коштів. Проєкт змінив якість екстреної та первинної медико-санітарної допомоги, а медики в усіх областях отримали можливість швидше та ефективніше допомагати людям», – розповіла Юлія Єршова, директорка з комунікацій Фонду Ріната Ахметова.
Проєкт «200 швидких для України» реалізується в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів», завдяки якій було врятовано 1 мільйон людей.