Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

14 днів миру. 14 днів щастя. Блог Римми Філь

27.06.2019

Іван пам’ятає цей день у деталях. Він був у садочку, в Донецьку, коли почався обстріл.

«Пам’ятаю, як вихователька всіх відразу намагалася обняти. А я з краю був, руки в неї не такі вже довгі, тому не всіх встигла обійняти. Деякі плакали», – говорить серйозно хлопчик. Після пережитого сім’я переїхала до Краматорська, а його й досі мучать жахіття.

Іван – один зі 156 дітей, які відпочивали й оздоровлювалися в санаторно-курортному центрі «Перлина Донеччини» в межах першої зміни проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» 2019 року. Цього року проект проходитиме в три зміни, психологічну та фізичну реабілітацію отримають 500 дітей. Це школярі 8–14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території та в «сірій зоні», а також діти-переселенці. Загалом з початку старту проекту у 2015 році його учасниками стали понад 4000 дітей.

Весь цей час його головне завдання залишається незмінним – вилікувати душі дітлахів, які стали свідками конфлікту.

Діти приїжджають важкі, зі складними і тривалими психологічними травмами. Це постійне відчуття тривоги та безсилля, втрата віри в майбутнє, а також різні психосоматичні захворювання. Наприклад, загострюються хронічні недуги або з’являються нові.

Для того щоб допомогти дітям впоратися з цією проблемою, працює команда професійних психологів. Вони вчать хлопчиків і дівчаток долати страхи та знижувати рівень тривоги за допомогою ігор, арт-терапії та майстер-класів. Чим займатися – кожен вирішує сам: різьблення на камені, випалювання чи глинотерапія. А ще в програмі цікаві квести, смачна їжа, малювання, літературний гурток.

Серед тих, хто приїхав на другу зміну, 11-річна Варвара Кравчина з Авдіївки. Для дівчинки це вже друге мирне літо, організоване Фондом Ріната Ахметова. Особливо болючі спогади пов’язані з 24 серпня 2014 року.

«Було свято – і раптом у дворі почали падати снаряди. Незадовго до цього дідусь-сусід пригостив мене цукеркою, привітав із Днем незалежності України. А через годину він загинув. Тоді ж бачила й інших сусідів пораненими або вбитими», – розповіла дівчинка.

Дні, проведені в підвалі, де Варвара з мамою ховалися від обстрілу, призвели до того, що дитина схильна до страхів і жахів, які ніяк не щезають. На заняттях арт-терапією в таборі дівчинка зробила перші кроки для подолання страхів.

Десятеро дітей із відпочивальників у другій зміні беруть участь у зйомках документального відеопроекту «14 днів щастя» Фонду Ріната Ахметова. Ролики публікуються щодня на сторінці й у Сториз Фонду Ріната Ахметова в Instagram https://www.instagram.com/akhmetovfoundation/.

Як же хочеться, щоб мирне літо цих дітей було не тимчасовим, а постійним.