Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

12 мільйонів наборів виживання, або Обов'язок бути лідером. БЛОГ Олександра Вишнякова, директора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

13.12.2017

Допомога нужденним в Україні стала масовим явищем. У неділю країна відзначила День благодійності, і сьогодні це вже не просто дата в календарі, а суспільно значуща подія. Приємно усвідомлювати, що Фонд Ріната Ахметова та створений ним Гуманітарний штаб – рушійна частина цього потоку.

Фонд почав займатися благодійністю більш ніж 12 років тому. За цей період реалізовано проекти, якими ми по праву пишаємося: програми зі збереження здоров'я нації, боротьби з туберкульозом та онкозахворюваннями. Не можна не згадати про вісім років роботи порталу «Сирітству – ні!», який за цей період допоміг знайти батьків понад 8800 дітям.

Фонд Ріната Ахметова з перших днів допомагав українській освіті й українській культурі. Завдяки нашій допомозі відновив роботу Львівський природознавчий музей, який був закритий понад 20 років.

І, безумовно, Рінат Ахметов не міг залишитися осторонь, коли на сході України почалася війна. Гуманітарний штаб був створений в серпні 2014-го, коли мільйони жителів Донбасу кидали свої будинки, рятуючись від бойових дій, і мільйони залишалися, щодня ризикуючи загинути під обстрілами. Йшлося про людські життя, і зволікати не можна було.

У перші ж дні роботи Гуманітарного штабу на Донбас пішла колона з гуманітарною допомогою, були розгорнуті пункти з видавання продуктів. Починали з нуля, без часу на підготовку та розкачку.

Сьогодні проект, який стартував 40 місяців тому, перетворився на наймасштабнішу за всю історію України гуманітарну місію. У зону бойових дій відправлено вже 308 автоколон, у яких 6 606 фур привезли понад 132 тонни продуктів. Розгорнуто 25 стаціонарних пунктів видавання, де жителі Донбасу отримали майже 12 мільйонів наборів виживання. Зокрема – 870 тисяч дитячих наборів.

Не всі, хто потребував допомоги могли отримати її в стаціонарних пунктах, тому були створені бригади мобільного видавання. За 516 виїздів у важкодоступні населені пункти вони роздали 391 тисячу 95 продуктових наборів. Більш ніж 46 тисяч наборів привезли додому одиноким тяжкохворим людям похилого віку й інвалідам. Принцип "допомогти всім, хто чекає допомоги" став правилом для Гуманітарного штабу.

Село Водяне розташоване на передньому краї, поруч з Донецьким аеропортом. Через постійні обстріли більшість жителів виїхала, але – не всі. У тих, хто залишився, немає ні транспортного сполучення, ні медичної допомоги.

У сусідньому селі Північному – й зовсім залишилася одна сім'я. А всього таких людей, які намагаються вижити на лінії розмежування, за даними ОБСЄ, – 200 тисяч. Допомога від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова – єдиний шанс для виживання.

До кінця лютого цього року ми допомагали і жителям непідконтрольних територій. Але робота Гуманітарного штабу на непідконтрольній території була заблокована 28 лютого 2017 року, а пізніше – заборонена. Півмільйона людей залишилися без допомоги.

За даними соціологів, діяльність Штабу Ріната Ахметова позитивно оцінюють не тільки 80% жителів регіону, а й 76% всіх громадян України.

Лідерство зобов'язує. Ми продовжуємо розширювати кількість проектів, над якими працюємо. Сьогодні Гуманітарний штаб – це не тільки продуктові набори для жителів Донбасу, а й проекти «Ліки – дітям», «Здорове серце», «Реабілітація поранених дітей» і багато інших напрямків.

Сьогодні ми там, де потрібна допомога. Коли знаєш, що від тебе залежить життя людей, по-іншому вже не можеш.

ДЖЕРЕЛО