Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Здорове серце для Микити з Маріуполя

06.11.2020

Микита Карнаух з Маріуполя весела і світла дитина. Йому не було і двох рочків, коли на плановому огляді лікарі виявили у хлопчика проблеми з серцем. Це стало справжнім ударом для батьків – Валерії та Володимира. Вони до останнього сподівалися, що сталась якась помилка. Тато Микити навіть звільнився з роботи і повністю присвятив себе синові.

Малюка показали фахівцям з Інституту ім. Амосова, і ті підтвердили страшний діагноз: відкрита артеріальна протока. Це вроджена вада серця, при якій артеріальна протока (Боталова протока) не заростає після народження.

– Боталовi протоки можуть спричинити серйозні ускладнення, що називаються батоліт й інфекційний ендокардит. Ускладнення вкрай рідке, лікується воно тільки хірургічно, – пояснює ендоваскулярний кардіохірург Інституту ім.Амосова Наталія Ящук.

Фахівці рекомендували якомога швидше зробити Микиті операцію ендоваскулярним методом. Встановити імплант-окклюдер, який закриє дірочку в маленькому серці хлопчика і зробить його здоровим. Коштів на дорогу операцію у сім'ї не було. Батьки вирішили звернутися до Фонду Ріната Ахметова, який допомагає дітям із діагнозом «вада серця» з 2013 року. Для системної боротьби з недугою в 2017 році почав працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». Дітям було проведено вже 124 операції з установки імпланта-окклюдера, точніше – 125. Микита теж став учасником проєкту. Минулого тижня малюк приїхав з батьками до Києва. Операція пройшла успішно. Серце Микити тепер здорове!

– Ми вже вдома, син почувається добре. Ми дуже щасливі та вдячні Фонду Ріната Ахметова за допомогу, – каже Валерія Карнаух, мама хлопчика.