Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога, яка рятує життя дітей

29.09.2020

Сьогодні - Всесвітній день серця. Фонд з 2013 року допомагає дітям з вадами серця, а в 2017 цей напрямок став окремим проєктом «Рінат Ахметов - Дітям. Здорове серце».

- Його учасникам проводяться корекційні операції з установки особливого імпланта - окклюдера. Головний плюс - не потрібно робити порожнинну операцію. Весь процес займає близько години, а маленького пацієнта вже через кілька днів виписують з лікарні. В рамках проєкту Фонд співпрацює з провідними медичними інститутами країни. Завдяки цьому в Україні надають високоякісну кардіологічну допомогу в даному напрямку. При цьому самі лікарі отримують новий досвід і можливість роботи з передовими медичними технологіями. За час роботи проєкту було вилікувано понад 120 дитячих сердець. А це понад 120 змінених на краще доль, понад 120 врятованих дитячих життів. Згідно з соціологічними дослідженнями, сьогодні кожен третій житель України вважає Фонд Ріната Ахметова лідером української благодійності в боротьбі із захворюваннями серця у дітей, - розповіла Ірина Блажан, директор проектів і програм Фонду.

Одним з учасників проєкту став 12-річний Павло Рощупкін. Головний біль, стрімке збільшення ваги і високий тиск - ці симптоми стали для сім'ї громом серед ясного неба.

- Це страшне почуття. Я не їла, не спала. Переживала дуже сильно і важко. А коли нам озвучили вартість операції від 2 000 євро, була просто шокована. Такої суми я б не нашкрябала, якщо чесно, - каже Тетяна, мама хлопчика.

Жінка - переселенка з Ясинуватої, звідки разом з двома дітьми втекла через обстріли. Грошей в сім'ї ледь вистачає на найнеобхідніше. У настільки безвихідній ситуації на допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова. Незабаром після звернення Тетяна і Павло приїхали до Києва. Вже на наступний день після операції хлопчика виписали з лікарні.

- У нашого пацієнта Павла був відкрита боталова протока. Ми закрили її спіраллю більшого розміру. Таким чином ізолювали велике і мале кола кровообігу. Зараз кров у Павла тече абсолютно правильно. Фонд Ріната Ахметова - одні з наших старих друзів. Ми вже багато-багато років співпрацюємо. Всі, хто звернувся - отримали потрібний імплант, - пояснив ендоваскулярний хірург Ігор Дитковский.

А мама Павла не приховує щастя:

- Дякую Фонду Ріната Ахметова! Ми сьогодні посміхаємося і все добре.

В рамках проєкту допомогу отримують діти від новонароджених до 18 років з реєстрацією в Донецькій і Луганській областях з малозабезпечених і соціально незахищених сімей.

На сьогоднішній день проведено 124 операції щодо закриття пороку серця.