Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря»: захистити життя і зберегти здоров'я

10.03.2021

Коронавірус ‒ проблема, яка сьогодні найбільше хвилює українське суспільство. Тому Фонд Ріната Ахметова і телеканал Україна продовжують спільний проєкт «Запитай у лікаря». Зараз на порядку денному ‒ вакцинація. Для максимально повного висвітлення цієї теми Фонд запрошує провідних профільних фахівців. Цього разу гостем прямого ефіру стала лікар-епідеміолог, заслужений лікар України Людмила Мухарська.

У першу чергу фахівець дала експертну оцінку епідеміологічної ситуації в країні.

‒ Ми бачимо, що в деяких регіонах України дійсно зростає захворюваність. Особливо це стосується західних областей, які межують з іншими європейськими країнами. Потрібно розуміти, що ми живемо в стані пандемії і це не якась локальна ситуація всередині України. Ми бачимо, що захворюваність зростає і в Європі. Кордони відкриті, а люди дещо розслабилися і стали їздити в сусідні країни. Зрозуміло, захворюваність і у нас зросла, ‒ розповіла Людмила Мухарська.

Разом з тим, додала фахівець, аналіз різкого спаду, а потім зростання кількості хворих дав привід говорити про появу нового штаму вірусу в Україні:

‒ В Івано-Франківській області вже підтверджена циркуляція нового збудника.

Вона також зазначила, які шанси знову захворіти на коронавірус у тих, хто переніс його в різній формі.

‒ Це абсолютно індивідуально. Однак варто враховувати, що люди, які перехворіли на коронавірус у важкій формі, зберігають більшу кількість антитіл. Однак згодом ця кількість може стати такою ж, як і після легкої форми, ‒ пояснила Людмила Мухарська.

Крім того, експерт розповіла про ситуацію з вакцинацією в Україні і відповіла на питання, чи варто поспішати зі щепленням.

‒ По-перше, почекати в будь-якому випадку доведеться. Вакцини в необхідній кількості немає. Та, що завезена ‒ призначена для лікарів, військових. Що стосується претензій до якості вакцини  CoviShield, то людям потрібно мати більше інформації. На жаль, поки їй не особливо довіряють, але я б не прив'язувалися до країни її виробництва. Індія постачає 60% вакцин в світі. Вакцинуватися потрібно, ‒ підкреслила Людмила Мухарська.

Вона зазначила, що CoviShield пройшла перекваліфікацію Всесвітньої організації здоров'я, що включає, в тому числі й ряд лабораторних перевірок.

‒ Перевіряється все досьє на вакцину, тобто перекваліфікація означає, що даний препарат є безпечним. Безумовно, організм кожної людини ‒ особливий, тому з його боку можуть бути певні реакції. Однак вони незначні й кількість таких випадків в Україні невелика, ‒ сказала експерт.

Людмила Мухарська в черговий раз нагадала, що профілактика ‒ кращий спосіб нівелювати ризик зараження.

‒ Вірус здатний довгий час існувати і розмножуватися тільки в організмі людини. Тому необхідно в першу чергу мити руки ‒ мило і вода на 90% послаблюють вірус, розчиняючи його ліпідну оболонку. Якщо ж після цього ще й нанести спиртомісткий антисептик, то вірус таким чином ліквідується.

Директорка з комунікацій Фонду Ріната Ахметова Юлія Єршова зазначила, що в Україні прогнозують нову хвилю епідемії коронавірусу і це питання сьогодні найбільш хвилює українське суспільство.

‒ Онлайн-проєкт «Запитай у лікаря» реалізується в рамках програми «Рінат Ахметов ‒ Порятунок життів». Під час прямих ефірів на сторінці Фонду в Facebook провідні медичні експерти відповідають на запитання глядачів щодо профілактики і терапії COVID-19. На сьогоднішній день ефіри з експертами зібрали понад мільйон переглядів. Професор Людмила Мухарська ‒ сімнадцятий експерт проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання глядачів відповідали кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; анестезіолог Сергій Дубров; докторка медичних наук, завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Алла Мироненко та інші провідні фахівці, ‒ розповіла Юлія Єршова.

Проєкт «Запитай у лікаря» реалізується у рамках програми «Рінат Ахметов  Порятунок життів». Він забезпечує потребу громадян в об'єктивній і актуальній інформації про COVID-19. Завдяки програмі «Рінат Ахметов  Порятунок життів» державні лікарні в Україні отримали 200 суперсучасних швидких, 207 висококласних апаратів ШВЛ, 337 000 експрес-тестів для визначення коронавірусу і більше 200 000 одиниць засобів індивідуального захисту медиків.