Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря»: все, що потрібно знати про вакцинацію

25.02.2021

Фонд Ріната Ахметова і телеканал «Україна» продовжують цикл популярних ефірів з відомими представниками української медицини. Цього разу гостем стала докторка медичних наук, завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім.Л.В.Громашевського Алла Мироненко.

В першу чергу експертка розповіла, чи несуть вакцини загрозу організму. Вона зазначила, що не варто побоюватися наслідків вакцинації.

– Найшвидшим результатом можуть бути алергічні реакції. Для будь-якої вакцини швидка реакція такого типу означає, що пацієнт має бути під наглядом лікаря. У кого спостерігається така реакція, вакцинація не пропонується взагалі, – зазначила Алла Мироненко.

Що стосується вакцинації тих, хто вже перехворів коронавірусом, лікарка підкреслила:

– Згідно з даними ВООЗ, перші пів року після зараження вакцинація точно не потрібна. Але далі питання не вивчено досі. Втім, якщо вакцина якісна, то шкоди здоров'ю не буде.

Експертка зазначила, що у людини може бути вроджений імунітет від хвороби. Але покладатися на це не варто.

– Дійсно, і про це зараз багато пишуть, є вроджений імунітет. На жаль, у нас зараз немає необхідних лабораторних методів, щоб точно сказати: є в людини вроджений імунітет чи ні. Однак дослідження показали, що більше половини українців «стикалися» з цим вірусом. Тобто люди хворіють цілими родинами, але це пройшло непоміченим. Тобто з половини населення, котре не хворіло, є групи ризику, і нам є, кого щеплювати, – підкреслила Алла Мироненко.

Вона також зазначила, що дітей зараз вакцинувати не будуть:

– До 18 років щеплення від коронавірусу не робляться. У такому віці захворювання може навіть пройти непомітно. Тому дітей поки масово не вакцинують, адже у них це проходить, як звичайна гостра респіраторна інфекція.

Експертка також спростувала точку зору «атеїстів від вакцинації».

– Ми бачимо, що в світі вже щеплено мільйони, і нікого не вбили. Це страхи, далекі від цивілізованого світу. Інша справа, що тільки з часом стане зрозуміло, яка вакцина діє від коронавірусу, а яка буде короткочасною. Те, що ми бачимо в західних областях, у мене є підозра щодо приходу британського штаму вірусу. Але створені на сьогоднішній день вакцини захищають в тому числі і від нього, – підкреслила Алла Мироненко.

Проєкт «Запитай у лікаря» реалізується в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Він забезпечує потребу громадян в об'єктивній і актуальної інформації про COVID-19. Завдяки програмі «Рінат Ахметов – Порятунок життів» державні лікарні в Україні отримали 200 суперсучасних швидких, понад 200 висококласних апаратів ШВЛ, 337 000 експрес-тестів для визначення коронавірусу та більше 200 000 одиниць засобів індивідуального захисту медиків.