Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: які симптоми можуть сигналізувати про ускладнення перебігу COVID-19?

26.01.2022

Фонд Ріната Ахметова в ході проєкту «Запитай у лікаря» продовжує розповідати українцям про профілактику й лікування коронавірусу. Експерти прямих ефірів – провідні медичні фахівці країни з колосальним досвідом відповідають на запитання глядачів і розповідають про останні відкриття й тенденції у боротьбі з пандемією. Черговою гостею прямого ефіру проєкту  стала лікарка-пульмонолог, керівниця центру респіраторної медицини та алергології Світлана Гук. 

Зокрема, лікарка розповіла про те, які симптоми можуть сигналізувати пацієнтові про можливе ускладнення перебігу COVID-19.

– Одним із таких симптомів може бути те, що організм пацієнта став гірше реагувати на жарознижувальні засоби, тобто температура тіла суттєво не збивається, а лише піднімається вгору. Також сюди можна віднести порушення ритму серця, задишку, погіршення лабораторних показників, а саме: високі показники феритину, с-реактивного білка, наростання лактатдегідрогеназу, – поділилася Світлана Гук.

Фахівчиня акцентувала увагу на важливості виявлення COVID-19.

– У коронавірусної інфекції існують критичні періоди, коли пацієнти можуть очікувати погіршення. Тому лікарю дуже важливо знати й розуміти точний діагноз для подальшого лікування. Крім того, варто враховувати інші фактори, наприклад вакцинацію. Адже якщо ви знаходитесь у періоді гострого вірусного захворювання, то щеплення як мінімум позбавлене сенсу, а як максимум може бути навіть шкідливим для організму, – розповіла спікерка.

Вона додала, що для пацієнтів навіть з легкою формою перебігу COVID-19 дуже важливо контролювати свої симптоми:

– Раніше 11-14 дня від появи симптомів не слід ходити вулицями та заражати оточуючих. Відмовтеся на деякий час від активного способу життя. Краще використайте цей час як для вашого відпочинку, так і для відпочинку організму, для того щоб упоратися з коронавірусною інфекцією без ускладнень. 

Крім того, Світлана Гук поділилася власними спостереженнями щодо нового штаму COVID-19 «Омікрон».

– Те, що я бачу на сьогоднішній день виявлено більшою мірою, ніж в інших штамах коронавірусу, – це наявність у пацієнтів болю в горлі. Від легкого першіння до достатньо інтенсивного болю, який заважає ковтати і викликає значний дискомфорт. Деякі люди навіть можуть сплутати це з ангіною, – підсумувала фахівчиня.

За весь час виходу в ефір «Запитай у лікаря» на діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова контент проєкту переглянули понад 21 млн разів. Раніше експертами онлайн-трансляцій стали такі відомі фахівці, як кардіохірург Борис Тодуров; кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. 

«Запитай у лікаря» – частина проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні». На боротьбу з коронавірусом Рінат Ахметов виділив півмільярда гривень. За 16 років роботи Фонд Ріната Ахметова допоміг вижити 8 млн людей.

Переглянути відеозаписи трансляцій з досвідченими практикуючими лікарями можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.