Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: вакцинуватися доведеться частіше

08.09.2021

Чому щеплення від COVID-19 не гарантує, що вакцинована людина не захворіє? Що сьогодні відомо про хворобу? На ці та багато інших запитань у проєкті Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» відповіла епідеміологиня, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталія Виноград.

За словами експертки, не виключено, що робити щеплення доведеться набагато частіше, ніж двічі.

– Це дуже актуальне питання. Гірко говорити, але в країнах, де зробили найкраще для профілактики ковіду і на найвищому рівні, – у них зараз показник захворюваності вищий, ніж перед вакцинацією. Скільки разів і яку ще вакцину застосовувати? Запитань дуже багато, – сказала Наталія Виноград.

Разом з тим, як пояснила експертка, одна з причин цього – особливість нової недуги.

– Проблема остаточно не вивчена. Однак головна гіпотеза сьогодні полягає в тому, що зараз саме цей вірус нас перемагає. Він занадто швидко змінює свої властивості, з'являються генетично нові варіанти. І у нас вже немає в запасі букв грецького алфавіту для їх визначення, – підкреслила Наталія Виноград.

Епідеміологиня додала, що вакцинація – це не панацея і вона не змогла врятувати жодну країну повністю.

– Ми повинні мінімізувати сам ризик зараження. І це головна ідея. Як це зробити, ми знаємо: не ходити туди, де багато людей, чітко і правильно використовувати засоби захисту органів дихання, провітрювати житло і робити вологе прибирання. Так ми знижуємо дозу інфікування, – пояснила експертка.

Наталія Виноград нагадала, що одна з головних особливостей COVID-19 – мультисистемний вплив на органи.

– Це питання постковідного синдрому. Є так званий «тривалий коронавірус», і до нього більш схильні люди, які вже мають відхилення в роботі тих чи інших органів. Наприклад, із хронічними захворюваннями. А лікування при ураженні багатьох органів – дуже тривалий процес, – сказала експертка.

За весь час роботи проєкту «Запитай у лікаря» на діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова його охоплення склало понад 16 млн. Раніше експертами ефірів були такі фахівці, як відомий кардіохірург Борис Тодуров; кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.

Подивитися відеозаписи трансляцій із досвідченими практикуючими лікарями можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також в YouTube.