Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Запитай у лікаря» Фонду Ріната Ахметова: чи можна прогнозувати, коли закінчиться пандемія

21.04.2021

Фонд Ріната Ахметова провів черговий ефір у рамках проєкту «Запитай у лікаря». Це зустрічі з провідними медичними фахівцями, які розповідають про лікування і профілактику коронавірусу. Новою експерткою проєкту стала лікарка-інфекціоністка, начальниця відділення медцентру держслужби з надзвичайних ситуацій Євгенія Менжуліна.

Зокрема, вона розповіла про те, чи потрібно вакцинуватися після перенесеного захворювання. А також пояснила, що означає повторне зараження коронавірусом.

– На жаль, вірус зазнає змін і хоче вижити в організмі людини, тому він набуває нових властивостей і звідси виникають випадки повторного захворювання. Вакцинація для тих, хто вже переніс COVID-19, – це дія на випередження. Вона потрібна для того, щоб повторне зараження вже не мало важких наслідків, ‒ повідомила Євгенія Менжуліна.

Лікарка також розповіла, що вірус COVID-19  не має постійних властивостей, отже, він буде продовжувати змінюватися або просто мутувати.

– Організм людини виробляє захист, і відповідно, вірусу потрібно його подолати. Мутація притаманна всім вірусам, і для них це норма. Водночас є різні типи змін, які по-своєму впливають на ступінь прояву захворювання. Вони відбуваються щогодини, але не є страшними. Якщо ж відбулася зміна білкового складу вірусу – ось тоді виникає новий штам і відбуваються повторні захворювання, – додала експертка.

Як зазначила Євгенія Менжуліна, зараз важко прогнозувати, якою буде епідеміологічна ситуація в Україні восени 2021 року.

– Подивимося, тому що давати якісь прогнози щодо коронавірусної інфекції поки досить складно. Ми не очікували такого рівня захворюваності, коли вірус, мігруючи в країні протягом року, стає тільки більш агресивним. За правилами вірусології він вже повинен слабшати, але тим не менше продовжує намагатися до нас пристосуватися і поневолити організм. Очевидно, що з цією інфекцією ми проживемо ще не один рік. Однак рано чи пізно все закінчується, – сказала лікарка.

Для Фонду Ріната Ахметова підтримка української охорони здоров'я, порятунок життя і здоров'я людини – головні пріоритети діяльності. «Запитай у лікаря» - частина проєкту «Боротьба з COVID-19 в Україні», який зараз реалізується Фондом в рамках програми «Рінат Ахметов - порятунок життів». Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України, системна і найбільш масштабна приватна ініціатива для допомоги державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом.

Усього допомогу Фонду отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах: як клініки в обласних центрах, так і зовсім невеликі лікарні в маленьких містах і селищах. Завдяки їй лікарі вже врятували і продовжують рятувати тисячі життів.

Євгенія Менжуліна – 23-тя експертка проєкту «Запитай у лікаря». Про те, що вкрай важливо знати пацієнтам та лікарям про коронавірус, раніше говорили у прямих ефірах такі провідні фахівці, як кардіохірург, директор Інституту серця, професор Борис Тодуров; популярний педіатр країни Євген Комаровський; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.