Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Захистити лікарів – обов’язок і честь. Блог Римми Філь

20.05.2020

Пандемія коронавірусу залишається темою номер один у всьому світі. І в Україні, звичайно, теж. Новий і небезпечний вірус не щадить ні старих, ні молодих. І все ж, на передовій цієї епідеміологічної війни стоять лікарі. І так – теж у всьому світі.

Моя подруга – лікар, яка працює в європейській клініці, сказала, коли тільки все починалося: «Ми всі перехворіємо. Шансів не захворіти в нас немає».

Кожен п’ятий українець, заражений коронавірусом, медичний працівник. Ось така невтішна статистика.

В особливій групі ризику – працівники швидкої допомоги. Для захисту медиків Фонд Ріната Ахметова закупив 20 000 експрес-тестів для діагностики працівників невідкладної екстреної медицини.

Тести були розподілені між сімома обласними центрами екстреної медичної допомоги та медицини: Львівської, Івано-Франківської, Вінницької, Тернопільської, Чернівецької, Житомирської та Рівненської областей.

Для Фонду Ріната Ахметова це далеко не перший масштабний проєкт із підтримки сфери екстреної медицини. Нещодавно було реалізовано всеукраїнський проєкт «200 швидких для України», у рамках якого медики в усіх регіонах країни отримали 114 «реанімацій на колесах», 64 позашляховики та 22 неонатальні автомобілі, обладнані апаратами ШВЛ італійського виробництва. Сьогодні багато з цих швидких використовуються в боротьбі з епідемією по всій країні. Ці 200 спецавтомобілів дають лікарям змогу рятувати понад мільйон життів щорічно. Важливість і актуальність проєкту складно переоцінити. Медична допомога стосується абсолютно кожного жителя України. Саме тому проєкт викликав великий резонанс. Усе абсолютно логічно, оскільки це найбільша приватна благодійна ініціатива в нашій країні у сфері екстреної медицини за 28 років незалежності.

Й абсолютно логічно, що Фонд постійно підтримує контакти з медиками, які працюють на цих автомобілях, і піклується про їхню безпеку в умовах епідемії.

А ще – Фонд Ріната Ахметова спільно з телеканалом «Україна» почали спеціальний проєкт #Дякуємомедикам.

Говорити спасибі лікарям стало доброю традицією в усіх країнах під час пандемії. Італія, Іспанія, Британія… До цієї традиції долучилася й Україна. #Дякуємомедикам – акція, у фокусі якої щоденний подвиг людей у білих халатах. Їхня робота – справжній подвиг заради кожного з нас. У боротьбу включені тисячі лікарів і медсестер. І щоб слова подяки могли почути всі, ми хочемо говорити їх щодня до кінця карантину. На всю країну. І ми дякуємо всім лікарям без винятку.

У рамках проєкту #Дякуємомедикам Фонд Ріната Ахметова й телеканал «Україна» розповідають країні про людей, чиї подвиги часто залишаються непоміченими.

Долучитися до акції може кожен охочий. Для цього потрібно розповісти в соціальних мережах про медиків, яким вдячні особисто ви. Опублікуйте свою історію з хештегом #Дякуємомедикам. Нехай про героїв дізнається вся країна!