Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Заблокована допомога. БЛОГ Римми Філь, координатора Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

01.03.2017

Другий день гаряча лінія Гуманітарного штабу закипає від дзвінків. Тисячі дзвінків цілодобово, одне-єдине запитання й море емоцій, які не можна стримати: багато людей просто плачуть. Другий день на всій непідконтрольній території Гуманітарний штаб не працює.

Озброєні люди заблокували роботу розподільчого центру на «Донбас Арені» і всіх пунктів видавання Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. З цього моменту Штаб позбавлений доступу до приміщень, інвентарю та гуманітарної допомоги.

Все, що відбувається зараз, робиться без нашого відома й участі. Ми не знаємо, що відбувається з вантажем, з нашими офісами, з нашим обладнанням. Це дуже важливо для всіх, хто отримував нашу допомогу: будьте обережні та знайте, що поки заблокована робота Штабу, наші працівники не діють і не можуть із вами контактувати.

Вперше із серпня 2014 року сотні тисяч людей похилого віку, інвалідів, молодих мам залишилися без важливої, а часом єдиної підтримки й засобів для існування – гуманітарної допомоги. Тієї самої допомоги, яка допомагала й допомагає вижити в складних умовах тривалої війни більш ніж мільйону найнезахищеніших людей, які виявилися заручниками війни на Донбасі.

Фури з логотипом Штабу за ці роки стали символом поваги та турботи до своїх земляків. Вони їхали на Донбас взимку і влітку, у будь-яку погоду. Їхали під обстрілами, попри різні заборони і блокування. Їхали водії, ризикуючи собою, працювали волонтери, тому що вони бачили на власні очі – кому і для чого видають цю допомогу.

Тепер пункти видавання на неконтрольованій території закриті. Зараз Гуманітарний штаб продовжує свою роботу на підконтрольній Україні території Донбасу та в «сірій зоні». Нас чекають люди на самій лінії фронту, і ми будемо, як і раніше, допомагати їм вижити в цій війні.

Ми б’ємо на сполох і стукаємо в усі двері. Гуманітарний штаб звертається до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, до Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, до підгрупи з гуманітарних питань Контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі з проханням негайно звернути увагу на гуманітарну ситуацію на Донбасі й ситуацію з порушенням прав людини. Така заборона не тільки суперечить нормам міжнародного права, вона може призвести до гуманітарної катастрофи, масштаби якої будуть безпрецедентними.

ДЖЕРЕЛО