Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як усиновити дитину з Донбасу?

07.04.2017

На гарячу лінію програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова і далі надходять запитання від людей, які бажають усиновити дитину з Донбасу. Експерти програми відповіли на найпоширеніші запитання про усиновлення дітей із Донецької чи Луганської областей.

Як усиновити з порталу sirotstvy.net дитину із зони бойових дій?

Спочатку треба отримати статус кандидатів в усиновлювачі, звернувшись у районну службу у справах дітей за місцем проживання.

Ще раз нагадаємо, який перелік документів необхідно зібрати:

  1. копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
  2. довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;
  3. копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
  4. висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за встановленою формою;
  5. засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на уси­новлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);
  6. довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  7. копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Копії документів, зазначених у підпунктах 1, 3 і 7, засвідчуються працівником служби у справах дітей, який здійснює приймання документів.

У разі усиновлення дитини одним із подружжя висновок про стан здоров’я та довідка про наявність чи відсутність судимості подаються кожним з подружжя.

Після подання документів служба у справах дітей протягом 10 днів розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок. У разі позитивного рішення ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі та видає їм висновок про можливість бути усиновлювачами.

Після того можна шукати дитину в базі порталу sirotstvy.net з Донецької та Луганської областей та телефонувати спеціалістам служб у справах дітей, якщо хтось із хлопчиків чи дівчаток вам сподобався.

Усиновити дитину з Донбасу можуть кандидати, як із Луганщини й Донеччини, так і з будь-якого іншого регіону України.

Телефон Служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації: (0645) 24-01-25.

Телефон Служби у справах дітей Донецької обласної державної адміністрації: (06264) 8-52-23.

Чи всі діти з бази sirotstvy.net перебувають на підконтрольній Україні території?

Усі діти, анкети яких розміщені в базі порталу « Сирітству – ні!», перебувають на підконтрольній Україні території. Деякі діти зараз виховуються в закладах сусідніх областей, але направлення на знайомство з ними має видати служба у справах дітей тієї області, де дитина отримала статус і перебуває на первинному обліку.

Чи можуть тимчасово переміщені особи з Донбасу почати процес усиновлення?

Тимчасово переміщені особи не обмежені в праві усиновити дитини й із моменту реєстрації їх як тимчасово переміщених осіб можуть розпочинати процес підготовки документів та звертатися в службу у справах дітей за місцем реєстрації їх як переміщених осіб.

Процедура усиновлення для тимчасово переміщених осіб нічим не відрізняється від стандартної. Але тут варто зазначити, що більшість переселенців не має свого житла, а орендує його. Щоб отримати статус кандидата в усиновлювачі, необхідно надати копію документа, який підтверджує право власності або користування житловим приміщенням. Таким документом може бути договір оренди житла. Якщо сімейна пара чи одинока особа хоче усиновити дитину, але не зможе підтвердити, що має право користуватися певним житловим приміщенням, шансів узяти дитину у свою родину не матиме.

Чи можуть іноземці чи українці, що живуть закордоном, усиновити дитину із зони АТО?

Усиновлення українських дітей можливе як для іноземців, що перебувають у шлюбі, так і для українців, які проживають закордоном. У випадку зацікавленості авторів питань міждержавним усиновленням, ми перенаправляємо їх у Департамент захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України, оскільки такий процес усиновлення проходить виключно через Мінсоцполітики.

Телефони Відділу міждержавного усиновлення Департаменту захисту прав дітей та усиновлення: +38 (044) 289-53-61, +38 (044) 289-55-39. Подзвонивши за цими номерами, можна отримати кваліфіковану консультацію щодо міждержавного усиновлення. У разі виникнення якихось складнощів у процесі усиновлення, можна писати на e-mail: [email protected]