Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як створити патронатну сім'ю та стати вихователем: практичні поради й особистий досвід у серії відео від Фонду Ріната Ахметова

03.10.2024

Що таке патронатна сім'я і чим відрізняється від усиновлення та опікунства? Скільки часу перебуває дитина у такій родині? Яким чином люди стають патронатними вихователями та як ця робота відображається на їхньому житті та побуті? Відповіді на ці та багато інших запитань про патронатні сім'ї ви знайдете у новій серії відеороликів, які підготувала програма «Сирітству — ні!» Фонду Ріната Ахметова.

Дивіться та слухайте тут: https://bit.ly/4dxOuol

Усі організаційні та юридичні питання про патронатну сім'ю спеціально для програми розкрила Юлія Нагацька, керівниця служби соціального супроводження Шевченківського районного в місті Києві центру соціальних служб. А як це працює на практиці — розповідають досвідчені патронатні вихователі.

Сімейний патронат — це одна з форм влаштування до родини дитини, у якої немає батьків або вони перебувають у складних життєвих обставинах і не можуть її виховувати. Завдяки патронату дитина продовжує зростати саме в умовах сім'ї. Таке перебування є тимчасовим, а для патронатного вихователя це – офіційна робота.

На думку досвідченої виховательки Юлії Тарасенко, у патронатній сім'ї якої перебувало 15 дітей, найбільша складність цієї роботи – відпускати дітей, адже до них виникає прив’язаність.

«Треба пам’ятати: попереду буде ще дуже багато родин, складних дитячих доль, дітей, які розраховуватимуть на вашу підтримку та турботу. І лише час і досвід дають нам сили відпускати дітей з легким серцем», — говорить Юлія.

Програма «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова понад 19 років надає інформаційну підтримку щодо всіх варіантів сімейного влаштування дитини. Завдяки їй вже понад 10 тисяч знайшли нові родини. Більше – https://akhmetovfoundation.org/s/197e64