Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Втекли з Донецька, але війна знайшла нас знову»: мешканка Гостомеля довірила історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

29.06.2022

Катерина Титова двічі рятувалася від російських снарядів. Уперше війна вигнала її з рідного Донецька у 2014 році. Через 8 років знову наздогнала у Гостомелі. З перших днів над містом полетіли російські гвинтокрили, швидко прорвалася багаточисельна техніка, зайшли військові.

«Дуже страшно розуміти, що ці люди зі зброєю, а ти без зброї, у небезпеці на власній землі. Це найстрашніше, що відбувалося зі мною у житті. Те саме було в Донецьку: тебе можуть пристрелити будь-якої миті», — зізнається жінка.

Катерина з чоловіком та двома дітьми переховувалася від обстрілів у крихітному підвалі. Жінка згадує, як українське військо вщент розбило колону росіян, які їхали на Київ. Машини були забиті оснащенням задля розгону демонстрацій. Це був спецзагін, який планував швидко захопити владу та придушити незгодних. Вони не доїхали — завдяки ЗСУ.

На шосе неподалік від дому Катерина та її чоловік побачили багато розстріляних автівок із мирними людьми. Навколо теж лежали мертві. Поруч із тілом загиблого українського бійця місцеві поставили стаканчик та поклали шматочок хліба — люди, як могли, віддали останню данину поваги. 

Коли прилетіло так, що у будинку винесло всі вікна з рамами та потрощило дах, родина вирішила евакуюватися. Вони пішки дійшли до Бучі, де чекали друзі. Разом змогли виїхати у Київ. 

«Коли закінчиться війна, я відновлю будинок, викопаю на городі величезне гарне бомбосховище. І народжу третю дитину», — ділиться Катерина. Дивіться та слухайте її повну історію за посиланням bit.ly/3HZSkbw

Свою історію Катерина довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це найбільший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею вже налічує понад 20 тисяч історій.

Розкажіть свою історію! Зробити це можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів та рідних долучитися;
— відвідайте портал Музею та натисніть «Розповісти історію»;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 00