Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Вся Україна знає, за що вона бореться»: інтерв’ю доктора Пйотра Цивінського, директора Музею Аушвіц-Біркенау, у Музеї «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

05.11.2023

Доктор Пйотр Цивінський — історик, громадський діяч, Директор Державного музею Аушвіц-Біркенау і президент Фундації Аушвіц-Біркенау (Польща) — приїхав в Україну як спеціально запрошений гість та спікер «Форуму усної історії України», який відбувся у Києві за ініціативи Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Про те, як пам’ять може стати заручником пропаганди, та про невивчені уроки історії Цивінський розповів виданню NV https://nv.ua/

Зокрема, історик пояснив, чому засудження росії після злочинів радянських часів, яке не відбулося, навряд чи вплинуло б на ставлення росіян до сьогоднішніх злочинів їхньої країни.

«Цар, революція, сталінізм, путінізм — ці всі стадії вони пройшли. І велика проблема полягає в тому, що більшість людей не розглядає себе в категорії активних громадян, а скоріше зараховує себе до категорії своєрідних невільників, які, перебуваючи в цій системі, мають давати собі з цим всім раду, щоб вижити. Тож засудження для них навряд чи б спрацювало», — зазначив доктор Цивінський.

Історик підкреслив, що російська пропаганда не дає своїм громадянам та війську чітких цілей та орієнтирів, що принципово відрізняє російські цілі війни від цілей України.

«Вся Україна знає, за що вона бореться. А з другої сторони є російська армія, яка абсолютно не знає, що вона тут робить. І це дуже прослідковується в західних ЗМІ. Послання України читається і сприймається західним суспільством однозначно і зрозуміло, натомість російські меседжі — дуже розмиті, нечіткі, не мають жодного скерування», — сказав Цивінський.

Історик вважає, що заради розуміння механізму зла важливо збирати свідчення російських полонених. Адже в Аушвіц, до прикладу, є тисячі свідчень жертв і всього декілька свідчень працівників Освенциму.

«Тому сьогодні дуже складно пояснити, що спричинило те, що ці люди стали в ряди СС. Чому була проявлена така жорстокість? Антропологічна загадка знаходиться по тій, другій стороні», — зазначив доктор Цивінський.

Ви знайдете повний текст інтерв’ю на порталі Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова за посиланням https://bit.ly/3Muo8ZA

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.