Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти Донбасу: Бабуся стала повністю сивою після першого обстрілу

11.11.2019

 

Фонд Ріната Ахметова продовжує публікувати розповіді жителів Донбасу про те, як раптово трапився перелом у їхніх долях через збройний конфлікт. Ці історії задокументовані в рамках проєкту «Рінат Ахметов – Допоможемо. Історії мирних».

Особливо глибокий шрам пережиті потрясіння залишають у душах дітей. Так, 10-річний Богдан Зінченко з родини горлівських переселенців назавжди запам’ятав один із перших обстрілів.

«Бабуся просто сиділа та молилася. У неї був нервовий тик, і голова повністю посивіла», – каже Богдан.

Але навіть у найважчих ситуаціях діти залишаються дітьми. Хлопчик згадує, як під час одного з обстрілів познайомився зі своїм майбутнім найкращим другом. Ось тільки погуляти випадало вкрай рідко.

«Стріляли приблизно два дні поспіль, у наш будинок влучив снаряд – і вилетіло скло. А потім сказали, що о 12.00 буде перемир’я, і я просто сидів на одному місці та дивився на годинник», – ділиться спогадами про ті дні Богдан.

Втім, багато розповідати та згадувати про пережите Богдан не любить: «Краще, щоб не знали всіх цих жахів. Коли не знаєш, чи влучить снаряд у твій будинок. Дуже страшно».

 

Богдан Зінченко, як 4500 дітей Донбасу, пройшов курс психологічної реабілітації за проєктом «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Його історія збережена Фондом Ріната Ахметова. Робота з документування доль мирних жителів Донбасу триває. Щоб кожен зрозумів, як це важливо: БАЧИТИ. ВІДЧУВАТИ. ДОПОМАГАТИ.