Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відчути себе нормальними та подумати: чому всі не всиновлюють?

24.03.2019

Ганна та Дмитро Желтякови з Київської області нещодавно усиновили трьох дітей. Ще півроку тому діти були зовсім інші, менш емоційні, мало розмовляли. Коли маленького Михайлика, його брата Вітю та крихітку Вікусю подружжя забрало з дитячого будинку в новий дім, діти почали змінюватися.

«Ми не планували всиновлювати відразу трьох дітей, тому що хвилювалися, чи вистачить у нас фізичних сил і матеріального достатку», – розповідає батько-усиновитель Дмитро.

Згодом усі сумніви розвіялися. Ганні та Дмитру знадобився час, щоб усвідомити появу в сім’ї відразу трьох нових членів. І діти звикають жити в родині, по-різному виявляють свій характер. Сьогодні в сім’ї Желтякових панують сміх, шум, весела метушня.

«Коли ви забираєте дитину з дитбудинку, будьте готові до того, що найімовірніше вона чогось навчена, можливо, ходить сама на горщик чи навіть самостійно одягається, і це плюс. Але можуть бути якісь і негативні сторони», – каже Дмитро.

Нещодавно сім’я Желтякових відвідала лекцію «Все, що ви хотіли дізнатися про усиновлення, але боялися запитати», організовану в рамках програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова.

«На таких зустрічах, які проводить Фонд, є можливість познайомитися з іншими батьками-усиновителями та почути різні історії цих людей. Це класна можливість почуватися не самотніми й одними, а нормальними, і подумати: чому всі не всиновлюють?» – з усмішкою зауважує Ганна, мама-усиновителька.

Потенційні батьки, коли перебувають у пошуку дітей, часто звертаються до порталу «Сирітству – ні!».

«Це можливість побачити більше світлин, розгледіти дитину, подивитися її відеоанкету. Це дуже допомагає підготуватися до зустрічі з нею та бути готовим прийняти її», – вважає Ганна.

Десятий рік поспіль працює портал «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, завдяки його роботі вже понад 9300 хлопчиків і дівчаток знайшли свої сім’ї. Зараз на порталі розміщено понад п’ять тисяч анкет дітей, які мріють про тепло й турботу люблячої сім’ї.