Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Твоя суперпрофесія: коли чудо відбувається на очах

01.03.2020

У Маріупольському інтернаті № 2 відбулася друга цього сезону мотиваційна зустріч з учасниками проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила». 30 дітей навчалися складати своє перше резюме, а потім пройшли майстер-клас з однієї з найактуальніших спеціальностей минулого сезону, професії баристи.

«Цього разу мотиваційні зустрічі проходять під девізом "Твоя суперпрофесія". На них дітей вчать складати резюме, розповідають, як пройти співбесіду, та навчають фінансової грамотності. Також будуть проводитися майстер-класи з професій, які цікаві учасникам проєкту, – говорить менеджер проєктів і програм Фонду Оксана Іщук. – «Проєкт "Рінат Ахметов – Дітям. Твоя суперсила" дає підліткам з інтернатів важливі навички – не боятися майбутнього, вірити в себе, мріяти й досягати поставлених цілей».

За її словами, якщо перший сезон був орієнтований на пошук талантів, суперсили в кожному, то тепер діти вчаться реалізовувати свої здібності на практиці. Вони здобудуть корисні прикладні навички, які полегшать їм влаштування на їхню першу роботу.

«Сьогодні дітей було набагато більше, ніж у перший наш день, проте їхню увагу та інтерес ми не втратили, – ділиться враженнями амбасадор Фонду Ріната Ахметова Максим Сікора. – З цього я роблю висновок, що той матеріал, який ми пропрацювали в рамках проєкту "Твоя суперсила", дітям необхідний і цікавий. Теми як зробити перший крок у свою професію, як скласти резюме, як узагалі вибрати, ким хочеш стати – це якраз для 14–15 років. А отже, ми тут вчасно. Захід триває дві години, а діти розходитися не хочуть. Дівчата, які підходили зробити селфі, на запитання: "Як вам, не нудно?" – відповіли: "Ні, нам би ще!"».

Як зазначила психолог Фонду Надія Кондратюк, деякі діти просто не знали, що таке резюме, а вже зовсім скоро треба буде його скласти.

«Усі діти гадали, що взагалі не мають досвіду, про який пишуть у резюме. Хоча вони допомагали вчителям, організовували заходи, прибирали, щось робили на кухні й багато чого ще, що теж можна написати у своєму першому резюме. Це вже їхній перший досвід. Я бачила очі дітей, коли вони говорили: "О, так я ж це знаю, і це вмію!" Наступного разу ми будемо говорити з ними про те, як пройти співбесіду. Для мене як для професіонала особливо важливо, що ці зустрічі планомірні та регулярні, це допоможе дітям вибудувати правильне розуміння, як розвиватися та влаштовувати своє подальше життя».

«Я втретє беру участь у проєкті, – каже 14-річна Віка, вихованка школи-інтернату № 2. – Першого разу, коли ми заповнювали анкети, я написала, що хочу стати кухарем-кондитером. Тому наступного раз виявилося, що я стала переможцем, мені вручили диплом і повезли на майстер-клас у кондитерську. Мене там навчили робити різні прикраси на кекси. Мені дуже сподобалося. Сьогодні нам розповіли, як скласти резюме. Мені сподобалося працювати з картками. Ми з дівчатами складали резюме на хлопчика, щоправда, зробили його смішним. У його уміннях ми написали: "Навчався робити хвостики на дівчатках". Дали смішне прізвище. Але зараз я розумію, що резюме – це не жарт».

У другій частині заходу дітей вчив варити капучино бариста з мережі кафе Михайло Задирака.

«Оскільки це діти, то ми робили напій, у якому мінімум кофеїну й багато молока – капучино, на якому малювали сердечка, – каже Михайло. – Називали це "капучино з любов’ю від наших діток". І ще готували лате із сиропчиками й маршмело. Хотілося кожному передати свої знання. Ти віддаєш частинку своєї душі, а це непросто. Але коли я бачу, як дедалі більше дітей хочуть узяти участь у моєму майстер-класі, це дуже мотивує. Я бачу, як змінюється дитина після того, як бере в руки холдер, меле кавові зерна й малює на молоці. Дивишся й розумієш, що на твоїх очах відбувається маленьке звичайне чудо. Але чудо!»

Перші мотиваційні зустрічі відбулися в грудні 2018 року. Тоді вихованці п’яти інтернатних установ Донецької області вчилися знаходити свої таланти. Здобували знання про те, як вибрати професію, і проходили профорієнтаційні тести. Пробували себе в п’яти популярних і актуальних професіях.