Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Стрес не впливає на утворення грудного молока — експерт ЮНІСЕФ

28.10.2015

За даними Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) 46% жінок-переселенців заявили, що перестали годувати грудьми малюків до 6 місяців через стрес, пов’язаний із конфліктом на Донбасі. Однак фахівці стверджують, що стрес може вплинути на процес виділення молока, але не впливає на його утворення. Про це сьогодні на брифінгу Гуманітарного штабу Ріната Ахметова розповіла Катерина Булавінова, медичний експерт ЮНІСЕФ.

«Грудне вигодовування є дуже важливим у мирний час, але ще важливішим воно виявляється в надзвичайних ситуаціях. Адже грудне вигодовування дає дитині не тільки захист від інфекційних захворювань і всі необхідні речовини для її росту та розвитку, а й відчуття материнського тепла й почуття захищеності, — вважає Катерина Булавінова. — В Україні поширене повір’я, що молоко зникає від стресу. Однак усі експерти з грудного вигодовування кажуть про те, що в матері зникає не саме молоко, а знижується можливість виділяти це молоко. Тому в разі дотримання певних простих правил мати може відновити грудне вигодовування, що є дуже важливим для маленьких діток, які опинилися в умовах кризи».

Про катастрофічну ситуацію говорять у ЮНІСЕФ — тільки 1 із 4 дітей-переселенців віком до 6 місяців перебувають на грудному вигодовуванні в Україні. Тому Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова приєднується до ініціативи Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ). З метою популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі, а також, щоб діяти відповідно до міжнародних рекомендацій, керівництво Гуманітарного штабу прийняло рішення про зміну моделі реалізації програми «Допоможемо дітям».

З 28 жовтня 2015 року Штаб Ахметова оновлює склади дитячих продуктових наборів. Тепер для дітей віком від 0 до 11 місяців пропонується два види наборів на вибір: материнський продуктовий набір для посилення харчування матері, що годує грудьми, або набір дитячих сумішей (якщо мама перейшла на штучне вигодовування). Діти віком від 12 до 35 місяців поступово переходять на харчування з «дорослого столу», тому будуть отримувати набір, що складається з необхідних продуктів.

Для інформування населення про переваги грудного вигодовування дітей раннього віку ЮНІСЕФ розробив матеріали з рекомендаціями та надрукував блокнот «Грудне молоко — оптимальний захист для малюка». Найближчим часом завдяки спільній роботі Гуманітарного штабу та ЮНІСЕФ 50 тисяч матерів дізнаються про практику грудного вигодовування в надзвичайних ситуаціях, отримавши цей блокнот разом з оновленим дитячим продуктовим набором.

«Ми сподіваємося, що наші рекомендації будуть корисні матерям. Зокрема, вони полягають у тому, щоб діти до 6 місяців були виключно на грудному вигодовуванні, а після 6 місяців їм поступово вводили підгодовування. Всі міжнародні організації рекомендують вживання молочної суміші тільки за призначенням лікаря. Тому ми вітаємо перехід Гуманітарного Штабу на новий формат видавання продуктових наборів. Завдяки зусиллям Штабу оновлені пакети тепер орієнтовані на підтримку матері та продовження грудного вигодовування», — запевняє Катерина Булавінова.